Peräaukon fisteli on putkimainen kanava peräaukkokanavassa olevan aukon ja suolistossa olevan aukon välillä. Kanava kulkee ihon alla, yleensä myös sulkijalihasten alueella. Anaalifisteli on krooninen tulehdussairaus.
Anaalifistelin oireet
Anaalifisteli voi oireilla eri tavoin sen vakavuudesta riippuen. Koska fistelin ulostuloaukko myös paranee välillä uudelleen, monet oireet esiintyvät kroonisesti.
- Märkivän nesteen erittyminen, joskus ulosteen mukana.
- Kipu istuessa ja suolen tyhjennyksen yhteydessä
- huonovointisuus ja jopa kuume
- Vaikeissa tapauksissa ulosteinkontinenssi.
Anaalifistelin syyt
Peräaukon fisteleitä esiintyy usein peräaukon ekseeman seurauksena. Ne voivat kuitenkin kehittyä myös ilman tätä edeltävää sairautta. On olemassa tiettyjä riskitekijöitä, jotka suosivat peräaukon fisteleitä:
- Krooniset ruoansulatuskanavan sairaudet, kuten Crohnin tauti.
- Sairaudet, joihin liittyy huonosti paranevia haavoja tai immuunipuutoksia, kuten diabetes mellitus ja HIV.
Elämäntapatottumukset, kuten pitkäaikainen istuminen ja tupakointi.
Anaalifistelit, jotka eivät ole muodostuneet ekseemasta, aiheuttavat yleensä vähemmän epämukavuutta.
Anaalifistelin hoito
On epätodennäköistä, että fisteli paranee ilman lääketieteellisiä toimenpiteitä. Antibiootteja voidaan käyttää tulehduksen aktiivisuuden vähentämiseksi. Immunomodulaattorit, joita käytetään kroonisen suolistosairauden hoitoon, voivat vähentää aktiivisuutta fistelissä ja parantaa elämänlaatua.
Miten anaaliyhdyskäytäväleikkaus suoritetaan?
Fistelit kulkevat pääasiassa ihossa sulkijalihasten takana. Siksi peräaukon fistelileikkauksen yhteydessä on harkittava huolellisesti, minkälainen leikkaus tehdään. Sulkijalihasten heikkoutta ja siten ulosteinkontinenssia on vältettävä. Klassiset toimenpiteet, kuten fistelin halkaisu ja fistulektomia, voivat heikentää sulkijalihasta. Tällä välin kuitenkin myös minimaalisesti invasiiviset hoidot ovat osoittautuneet tehokkaiksi sulkijalihaksen suojaamisessa. Näitä ovat muun muassa laserhoito ja kudostäyteaineiden ruiskuttaminen fisteliin.
Onko olemassa riski, että fisteli uusiutuu?
Anaalifistelin uusiutumisen todennäköisyys on 50 %. Fistelin uusiutuminen riippuu leikkausmenetelmästä ja fistelin laajuudesta. Pienin todennäköisyys on fistelin halkaisulla.
Mitkä kotikonstit auttavat anaaliyhdisteeseen?
Anaalifisteliä ei voi parantaa kotikonsteilla. Ne ovat kuitenkin erittäin hyviä tukemaan paranemista leikkauksen jälkeen. Istumakylvyt [noitahasselilla]() ja kamomillalla auttavat vähentämään tulehdusta ja edistävät paranemista.
Miten anaalifisteli diagnosoidaan?
Lääkärit diagnosoivat anaaliyhdisteet yleensä lääkärintarkastuksen perusteella. He voivat myös käyttää ultraääntä, tietokonetomografiaa, magneettikuvausta tai anoskopiaa.
Voidaanko peräaukon fisteliä ehkäistä?
Anaalifistelin ehkäisemiseksi ei ole olemassa erityisiä menetelmiä, mutta terveelliset elämäntavat, kuten runsaskuituinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta, voivat vähentää riskiä saada peräaukon paise, joka usein johtaa fistelin syntyyn.
Voiko anaalifisteli parantua itsestään?
Yleensä peräaukon fistelit eivät parane itsestään, vaan ne vaativat hoitoa, usein leikkausta, parantuakseen. Hoitamattomana anaalifisteli voi johtaa toistuviin peräaukon paiseisiin ja muihin komplikaatioihin.
Voiko peräaukon fisteli uusiutua?
Kyllä, on mahdollista, että peräaukon fisteli voi palata hoidon jälkeen. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa 20 prosenttia fistelistä voi palata leikkauksen jälkeen.
Onko peräaukon fisteli tarttuva?
Ei, anaaliyhdisteet eivät ole tarttuvia. Ne kehittyvät yleensä peräaukon alueen infektion tai tulehduksen seurauksena, mutta ne eivät tartu ihmisestä toiseen.
Voivatko anaaliyhdisteet aiheuttaa kipua?
Kyllä, peräaukon fistelit voivat aiheuttaa kipua tai epämukavuutta, erityisesti istuessa tai suolen tyhjennyksen yhteydessä. Jotkut ihmiset raportoivat myös jatkuvasta, tylsästä kivusta, joka voi pahentua liikkeen tai paineen vaikutuksesta.
Voivatko anaaliyhdisteet vuotaa verta?
Kyllä, anaaliyhdisteet voivat aiheuttaa lievää verenvuotoa, erityisesti ulostamisen jälkeen. Jos verenvuoto on kuitenkin vakavampaa tai jatkuvaa, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.
Voiko stressi pahentaa anaaliyhdyntää?
Stressin ja peräaukon fistelin välillä ei ole suoraa yhteyttä, mutta stressi voi heikentää immuunijärjestelmää ja johtaa huonompaan yleisterveyteen, mikä puolestaan voi lisätä infektioriskiä.