Emättimen mykoosi on yhteiskunnassamme tabuaihe. Siksi infektiosta ja taudista liikkuu monia myyttejä. Kuitenkin herkkien ulkoisten sukupuolielinten ja emättimen limakalvojen sairaudet ovat hyvin yleisiä. Oikealla hoidolla emätinmykoosi voidaan hoitaa nopeasti ja menestyksekkäästi.
Emättimen mykoosi
Emättimen mykoosi, jota kutsutaan myös emätinmykoosiksi, liittyy usein epäpuhtaisiin käymälöihin ja henkilökohtaisen hygienian puutteeseen. Joskus maallikot pitävät sitä myös sukupuolitautina. Nämä myytit ovat vääriä ja saavat emättimen sienitulehduksesta kärsivät naiset tuntemaan häpeää. Sieni asettuu huomaamatta monien naisten emättimeen, ja tietyt olosuhteet laukaisevat liiallisen tartunnan.
Mikä on emättimen mykoosi?
Ihon iholla ja limakalvoilla on monia sieniä. Terveellä ihmisellä sienet ja mikro-organismit ovat tasapainossa, joten ei tapahdu ei-toivottua leviämistä. Emättimen limakalvoilla alhainen pH-arvo rajoittaa hiivasienten leviämistä. Muutos emättimen ympäristössä voi laukaista hiivasienien, kuten Candida albicansin, liiallisen tartunnan.
Kuka voi sairastua emätinmykoosiin?
Periaatteessa ihmiset voivat sairastua emätinmykoosiin missä iässä tahansa. Mieluiten sairastuvat hedelmällisessä iässä olevat naiset. Mutta myös vauvat, lapset ja vaihdevuosien jälkeiset naiset voivat sairastua emätinmykoosiin.
Kuinka usein emätinmykoosia esiintyy?
Tarkkoja lukuja emättimen sienen esiintyvyydestä ei tiedetä. On arvioitu, että noin 70 prosenttia naisista kärsii emättimen sieni-infektiosta ainakin kerran elämässään. Tämä tarkoittaa, että naisilla on selvä riski sairastua emättimen sienitulehdukseen.
Onko emätinmykoosi tarttuva miehille?
Periaatteessa emätinmykoosi ei ole sukupuolitauti. Kandida-bakteerit ovat kuitenkin hyvin tarttuvia. Siksi on täysin mahdollista, että sieni asettuu miehen sukuelinten alueelle seksin jälkeen.
Emättimen mykoosin oireet
Emätinmykoosille on ominaista ennen kaikkea voimakas kutina emättimen ja häpyhuulten alueella.
Mitkä ovat tyypillisiä emättimen mykoosin oireita?
Emättimen mykoosilla on yleensä hyvin tyypilliset oireet. Kaikkien oireiden ei kuitenkaan tarvitse olla havaittavissa samanaikaisesti. Johtavia oireita ovat:
- Voimakas [kutina]()
- Kipu virtsatessa
- Valkoinen, mureneva vuoto
- Emättimen harmaanvalkoiset pinnoitteet.
- Voiko emätintulehdus aiheuttaa verta eritteessä?
Yleensä verenvuoto ei ole tyypillinen oire emätintulehdukselle. Sieni kuitenkin hyökkää ja tulehduttaa emättimen alueen ihoa. Tämän seurauksena mekaaninen rasitus vessapaperilla tai pyyhkeellä voi aiheuttaa lieviä vammoja. Seurauksena voi olla hieman ruskehtavaa vuotoa. Jos emättimen sienisienestä johtuvassa eritteessä näkyy verta, lääkärissä käynti on suositeltavaa.
Mitkä ovat lasten emätintulehduksen merkit?
Tyttöjen emätintulehdukseen liittyy oireita, jotka ovat samanlaisia kuin aikuisilla naisilla. Lapsilla ei kuitenkaan ole vielä vuotoa, joka voisi auttaa diagnoosin tekemisessä. Siksi sinun tulisi varoa seuraavia oireita:
- Voimakas kutina ja kirvely
- Turvotus ja punoitus emättimen ympärillä
- Tulehtunut iho sukupuolielinten alueella
- Kipu virtsatessa
Mitä eroa on emätinmykoosilla ja bakteeritulehduksella?
Emättimen sienen ja bakteerivaginoosin oireet ovat hyvin samankaltaisia. Vuotoveden kalamainen haju ja punoituksen puuttuminen viittaavat bakteeri-infektioon.
Miten voin olla varma, onko kyseessä emättimen sieni- vai bakteeritulehdus?
Samoin kuin gynekologin luona tehdään emättimen mykoositesti, se voidaan tehdä myös kotona. Myös preparaattitestin käsittely on yksinkertaista. Kotikäyttöön tarkoitetut emätinmykoositestit ovat 90 prosentin tarkkuudella erittäin luotettavia. Näitä testejä on saatavilla apteekeista ja apteekeista.
Emättimen mykoosin syyt
Eri olosuhteissa emättimen tasapaino häiriintyy. Tähän voi olla erilaisia fyysisiä, mutta myös psyykkisiä syitä.
Mikä aiheuttaa emättimen mykoosia?
Emättimen mykoosi on usein oire muista syistä, kuten:
- Hormonimuutokset
- [emättimen kuivuus]()
- Sairaudet, kuten diabetes tai AIDS
- Lääkkeet, jotka tukahduttavat immuunijärjestelmää
- Liiallinen hygienia
- Suojaamaton yhdyntä
Miten hormonit vaikuttavat emätinmykoosiin?
Emättimen mykoosi voi johtua hormonaalisista muutoksista. Jos elimistö tuottaa enemmän estrogeenia, glykogeenin (sokerin) muodostuminen lisääntyy. Tämä on paras kasvualusta hiivasienille, kuten Candida albicansille. Naisten estrogeenitasot muuttuvat elämän aikana yhä uudelleen. Voimakkaat, luonnolliset muutokset ovat itsestäänselvyyksiä:
- Raskauden aikana
- Pillereitä käyttämällä
- Murrosiän aikana
- Vaihdevuosien aikana
- Vähän ennen synnytystä
Mitkä lääkkeet edistävät emättimen mykoosia?
Erityisesti immuunijärjestelmää heikentävät lääkkeet laukaisevat emätinmykoosin. Näitä ovat mm:
- Antibiootit
- reumalääkkeet
- Immunosuppressantit, kuten kortisoni.
- Kemoterapeuttiset aineet
Miksi antibiootit aiheuttavat emätintulehdusta?
Emättimen sieni antibioottien käytön yhteydessä ei ole harvinaista. Lääkkeet taistelevat bakteereja vastaan elimistössä. Monet antibiootit eivät kuitenkaan toimi vain taudinaiheuttajia vastaan, vaan bakteereja vastaan yleensä. Tämä tappaa myös emättimen limakalvolla olevat suojaavat maitohappobakteerit. Tämä muuttaa emättimen ympäristöä ja hiivasienet voivat lisääntyä hyvin. Siksi emättimen sieni on yleinen antibioottien sivuvaikutus.
Mitkä ovat toistuvan emätinmykoosin syyt?
Emättimen mykoosin hoidon jälkeen sieni on hävinnyt. Aina ei kuitenkaan voida taata, että emättimen kasvisto on jälleen ehjä. Lisäksi suojaamaton yhdyntä voi johtaa uuteen tartuntaan. Vakava stressi tai sairaus voi myös lisätä alttiutta emätinmykoosille.
Mikä on stressin vaikutus emätinmykoosin aiheuttajana?
Jos emättimen kasvisto on ehjä, hiivasienet lisääntyvät vain rajoitetusti. Psykologiset ongelmat, kuten stressi, heikentävät immuunijärjestelmää. Tämä helpottaa pöpöjen ja sienten lisääntymistä ja emättimen sienen kaltaisten sairauksien aiheuttamista. Psykologisia ongelmia, jotka voivat vaikuttaa terveyteen, ovat mm:
- erityinen stressi työssä, aina loppuunpalamiseen asti.
- kuolemasta, erosta tai traumaattisista kokemuksista johtuva psyykkinen stressi.
- psyykkiset sairaudet, kuten ahdistuneisuushäiriöt
Hoitaa emättimen mykoosia
Emättimen hiivatulehdus ei ole vain epämiellyttävä. Monet naiset pitävät aihetta liian intiiminä. Asiaa ei auta se, että suurin osa naisista on jo sairastanut tämän taudin ainakin kerran. Emättimen hiivasieni voidaan hoitaa nopeasti ja luotettavasti, eikä se ole mikään huolenaihe.
Kuinka kauan emätinmykoosin hoito kestää?
Taudin kesto on yleensä 3-5 päivää. Alkuperäisen tartunnan ja myöhemmän sairastumisen välillä voi olla eroja. On tärkeää, että lääkkeitä otetaan niin kauan kuin lääkemääräyksessä on ilmoitettu.
Voiko emätinmykoosi mennä pois itsestään?
Emättimen mykoosi voi joskus hävitä itsestään. Silloin on kuitenkin huolehdittava erityisesti siitä, ettei sieni pääse leviämään edelleen. Siksi hygieniaan on kiinnitettävä erityistä huomiota. Koska sieni voi lisääntyä huomattavasti muutamassa päivässä, nopea hoito on suositeltavaa.
Tarvitaanko emätinmykoosin hoitoon lääkäriä?
Yleensä emätinmykoosin vuoksi ei ole tarpeen mennä lääkäriin. Seuraavissa tapauksissa gynekologin vastaanotosta ei kuitenkaan pidä luopua:
- Jos emättimen sieni-oireet eivät ole selviä.
- Jos olet raskaana.
- Oireet eivät ole parantuneet kolmen päivän jälkeen kotikonsteista huolimatta.
- Kroonista emätinsientä esiintyy yli neljä kertaa vuodessa.
- Esiintyy lisäoireita, kuten kuumetta, kovaa kipua ja veristä virtsaa.
- Olet alle 18-vuotias.
Miten emätinmykoosia hoidetaan?
Emättimen mykoosin hoito tapahtuu lähes yksinomaan sienilääkkeillä, niin sanotuilla antimykooteilla. Usein emätinmykoosi voidaan hoitaa nopeasti. Jos emätinmykoosi on kuitenkin muiden sairauksien oire tai jos se on krooninen, on syytä käyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa lääkärin kanssa neuvotellen.
Mikä auttaa emättimen mykoosia vastaan?
Antimykotit tappavat sieniä ja parantavat siten emättimen mykoosia. Antimykoottien vaikuttavat aineet hyökkäävät hiivasienien solukalvoon ja lävistävät sen tai estävät solukalvon jonkin komponentin muodostumisen. Solukalvon rikkoutuminen aiheuttaa hiivasienen kuoleman.
Mitkä emättimen sieni korjaustoimenpiteitä toimivat parhaiten?
Yleinen vaikuttava aine Candida-hiivasieniin on nystatiini, jonka teho on 80 %. Imidatsoli klotrimatsoli tehoaa kaikkiin hiivasienityyppeihin. Tehoaineita on saatavana seuraavissa muodoissa:
- Paikalliset sienilääkkeet: Emättimen tabletit, peräpuikot, voiteet.
- Systeemiset sienilääkkeet: Tabletit, suun kautta otettavat
Paikallisesti vaikuttavat emätinmykoosin vastaiset lääkkeet riittävät usein taudin hoitoon. Ne eivät rasita elimistöä, koska niitä käytetään alueellisesti. Vaikeissa tartuntatapauksissa emätinmykoosin hoito toteutetaan suun kautta otettavien tablettien systeemisellä annostelulla.
Voinko käyttää reseptivapaita lääkkeitä emätinmykoosiin?
Emättimen mykoosiin tarkoitettuja lääkkeitä on saatavana apteekista ilman reseptiä. Ne ovat paikallisia antimykoottisia lääkkeitä, kuten voiteita tai emätintabletteja. Jos vaikeat oireet vaativat suun kautta otettavia tabletteja, lääkärin on määrättävä ne. Näitä lääkkeitä saa vain reseptillä.
Mitä sivuvaikutuksia antimykotit voivat aiheuttaa?
Paikallisesti käytettävät sienilääkkeet aiheuttavat sivuvaikutuksia vain käyttöalueella. Näitä voivat olla ihon ärsytys ja jopa kirvely ja kutina. Suun kautta otettavat systeemiset aineet voivat aiheuttaa fyysisiä vaivoja. Näitä ovat vaikuttavasta aineesta riippuen ihoärsytykset, ruoansulatuskanavan vaivat ja päänsärky sekä harvinaisissa tapauksissa maksa-arvojen kohoaminen. Siksi systeemisiä antimykootteja ei saa käyttää raskauden aikana.
Miten emätinmykoosia hoidetaan raskauden aikana?
Emättimen mykoosia esiintyy useammin raskauden aikana hormonaalisten muutosten vuoksi. Synnytyksen aikana emättimen sieni voi päästä vauvan elimistöön suun kautta. Vastasyntyneillä ei ole riittävää puolustuskykyä sieni-infektiota vastaan, ja heitä on hoidettava sienilääkkeillä heti syntymän jälkeen. Alle 1 500 grammaa painaville ennenaikaisille vauvoille sieni-infektio voi olla jopa hengenvaarallinen. Lisäksi on viitteitä siitä, että emättimen sienitulehdus voi laukaista ennenaikaisen synnytyksen. Siksi emätinmykoosia on hoidettava raskauden aikana. Raskaana olevien naisten tulisi käydä 34. viikosta alkaen emätinmykoosin ennaltaehkäisevässä tarkastuksessa. Paikallisia antimykootteja, kuten imidatsolia, pidetään turvallisina raskauden aikana. On kuitenkin tärkeää keskustella gynekologin kanssa ennen minkään lääkkeen käyttöä raskauden aikana.
Mitä on otettava huomioon sienilääkkeiden käytössä?
Ensimmäiset oireet lievittyvät nopeasti sienilääkkeillä. Vaikka oireet lievittyisivätkin, lääkettä on kuitenkin käytettävä suositellun käyttöajan loppuun asti. Jos käyttöaikaa lyhennetään, vielä jäljellä olevat sieni-itiöt voivat nopeasti aiheuttaa uuden tartunnan.
Voiko kotikonsteista olla apua emättimen mykoosiin?
Harvat kotikonstit voivat todella torjua emättimen sieniä, koska ne eivät sisällä sienilääkkeitä. Muut kotikonstit eivät sovellu emättimeen, koska ne voivat aiheuttaa ärsytystä ja allergioita. Jotkin aineet voivat kuitenkin olla tukevia emättimen sienen oireiden hoidossa. Kamomilla istumakylpyinä lievittää oireita tulehdusta ehkäisevien ja rauhoittavien aineiden ansiosta. [Witch hazel\]\(/witch hazel/) sitz-kylpynä tai voiteena auttaa erittäin hyvin poistamaan kutinaa. Leipäviina ja muut kehon puolustuskykyä vahvistavat kotikonstit tukevat lääkehoitoa.
Miten maitohappobakteerit auttavat emätinmykoosia vastaan?
Maitohappoa on jatkuvasti emättimessä, ja se on vastuussa happamasta ympäristöstä. Kun emättimen pH-arvo on tasapainossa, vieraat bakteerit ja sienet eivät voi juurikaan kasvaa. Jos tämä emättimen ilmasto häiriintyy, syntyy infektioita. Maitohappobakteerihoito auttaa rakentamaan emättimen ympäristön uudelleen infektion aikana ja nopeuttaa siten paranemista. Maitohappobakteereilla voidaan myös ehkäistä emättimen mykoosia. Apteekista saatavia maitohappobakteereja tulisi käyttää tähän tarkoitukseen. Jogurtti, jota usein suositellaan kotilääkkeeksi, ei sovellu hoitoon. Se sisältää lisäaineita, jotka voivat aiheuttaa lisäinfektioita.
Mitä on otettava huomioon seksin aikana emätinmykoosin kanssa?
Seksin aikana emättimen sieni voi tarttua kumppaniin. Vaikka kumppani ei olisi saanut tartuntaa ja pysyisi oireettomana, sieni-itiöitä voi löytyä hänen peniksestään esinahan alta. Siksi sukupuoliyhteyttä tulisi välttää emättimen sienitulehduksen aikana. Vaihtoehtoisesti kondomi tarjoaa jonkinlaisen suojan hiivasieniä vastaan. Itämisaikojen vuoksi kumppani olisi aina tutkittava suojaamattoman yhdynnän aikana. Naisen uusintatartunnan välttämiseksi miespuolisen kumppanin infektiot on hoidettava.
Miten emätinmykoosia hoidetaan kauden aikana?
Emättimen peräpuikkoja ja suun kautta otettavia tabletteja emätinmykoosia vastaan voidaan käyttää myös kauden aikana ilman ongelmia. Vältä ilmanläpäisevien tyynyjen tai pikkuhousunsuojien käyttöä ihon ylikuumenemisen estämiseksi. Tamponit eivät myöskään sovellu emätinpuikkojen ja emätintablettien käyttöön, sillä ne haittaavat vaikutusta.
Mikä edistää emättimen mykoosin paranemista?
Lääketieteellisen hoidon lisäksi on kiinnitettävä erityistä huomiota hygieniaan tartunnan aikana. Seuraavat toimenpiteet auttavat:
- Pese alusvaatteet ja pyyhkeet vähintään 70 °C:ssa sienien ja itiöiden tuhoamiseksi.
- Lyhennä häpykarvoja, jotta estät kosteuden kertymisen emättimeen.
- Vaihda alusvaatteet kahdesti päivässä
- Älä jaa pyyhkeitä useamman kuin yhden henkilön kanssa
Mitä emätinmykoosille tapahtuu ilman hoitoa?
Jos emätinmykoosia ei hoideta, hiivasieni voi levitä lyhyessä ajassa. Se ei lisäänny vain emättimessä ja lisää oireita siellä. Sieni voi levitä myös viereisille alueille, kuten peräaukon alueelle. Tämä aiheuttaa kivuliaita oireita.
Miksi emätinmykoosi palaa takaisin?
Jos emätinmykoosi uusiutuu useammin kuin kolme kertaa, puhutaan kroonisesta taudista. Tähän sairastuu noin 5-10 % naisista, jotka ovat saaneet hiivasieni-infektion. Jos sieni-infektiota suosivaa syytä, kuten tupakointia, stressiä, diabetesta, antibioottien käyttöä, ei lopeteta, infektio voi uusiutua yhä uudelleen. Samoin muita sienitartunnan tartuntalähteitä voi olla esimerkiksi suuontelossa, suolistossa, häpykarvoissa. Tämä voi vaikuttaa sekä naiseen että hänen kumppaniinsa. Jos emätinmykoosi toistuu jatkuvasti, on joka tapauksessa otettava yhteys lääkäriin. Lääkäri voi auttaa löytämään syyn. Naisen ja hänen kumppaninsa lääketieteellisillä näytteillä voidaan havaita piilevät sieni-infektiot.
Emättimen mykoosin ehkäiseminen
Se ei ole vain tärkeää ehkäistä emättimen sieni raskauden aikana. Erityisesti antibiootteja käytettäessä tämä voi ehkäistä emättimen sienitautia. Tärkeintä tässä on, että emättimen mykkoosi ei leviä tarpeettomasti eikä ota kroonista kulkua.
Miten voit ehkäistä emättimen mykoosia?
Emättimen mykoosin ehkäisymenetelmät auttavat myös tukemaan paranemisprosessia. On vain muutamia huomioitavia seikkoja:
- Pese alusvaatteet vähintään 60 °C:ssa.
- Alusvaatteiden tulisi olla ihoystävällistä puuvillaa, jotta niihin ei kerry lämpöä eikä kosteutta.
- Käytä ilmaa läpäiseviä pikkuhousunsuojia ja tyynyjä, joissa ei ole muovisia liimanauhoja.
- Käytä intiimipuhdistukseen pääasiassa vettä. Tarvittaessa on valittava saippuattomia, pH-arvoltaan neutraaleja pesuvoiteita.
- Kuivaa intiimialueen iho huolellisesti puhdistuksen jälkeen.
Miten emätinmykoosia voidaan ehkäistä antibiooteilla?
Jos sinulla on taipumusta emättimen sienitautiin, asiasta on keskusteltava lääkärin kanssa ennen antibioottihoitoa. Erityisesti pitkään otetut antibiootit lisäävät sieni-infektion riskiä. Jos kyseessä on krooninen emättimen sienitulehdus, on valittava nopeasti vaikuttava lääkitys. Vaihtoehtoisesti voidaan keskustella emätinmykoosin ennaltaehkäisevästä hoidosta esimerkiksi maitohappobakteereilla.
Miten emättimen kuivuutta voidaan ehkäistä?
Emättimen kuivuus johtuu usein myös hormonaalisista muutoksista. Emättimen ympäristö ja sitä kautta suojaava limakalvo häiriintyy. Kuiva limakalvo ei ole este sieniä ja bakteereja vastaan. Koetellut kotikonstit, kuten noitapähkinä, oliiviöljy tai kosteusvoiteet, suojaavat intiimialuetta ja toimittavat sille kosteutta.