Noin 20-30 prosenttia naisista kärsii välilihan repeämästä lapsensa syntymän aikana. Suuri esiintymistiheys osoittaa, että keskimäärin neljännes naisista kärsii tästä ongelmasta. Koska synnytyksen aiheuttama hormonaalinen muutos merkitsee äideille jo ennestään sisäistä myllerrystä, välilihan repeämän aiheuttama kipu ja epämukavuus ovat lisätaakka. Oikeilla menetelmillä ja apuvälineillä välilihan repeämän aiheuttamia ongelmia voidaan vähentää merkittävästi.
Välilihan repeämän alkuperä?
Väliliha sijaitsee ulkoisten sukupuolielinten ja peräaukon välissä. Siellä oleva iho voi repeytyä kovan rasituksen seurauksena. Tärkein syy naisilla on lapsen syntymä. Kun lapsen pää työntyy emättimen läpi, tällä alueella voi esiintyä ylivenytystä.
Mitkä ovat välilihan repeämän oireet?
Koska välilihan repeämä tapahtuu ulostyöntymisvaiheessa, sitä tuskin huomaa aluksi, jos vamma on vähäinen. Vasta synnytyksen jälkeen tunnet kipua, sen laajuudesta riippuen.
Mitä eri asteet tarkoittavat?
Välilihan repeämä voi esiintyä eri muodoissa. Erotus tehdään repeämän pituuden ja syvyyden mukaan:
- Välilihan repeämä aste 1: Iho on revennyt vain pinnallisesti. Lihakset eivät ole vaurioituneet.
- Välilihan repeämä aste 2: Vamma vaikuttaa ihon lisäksi myös lihakseen. Sulkijalihas toimii edelleen.
- Välilihan repeämä aste 3: Vamma ei vaikuta ainoastaan ihoon. Sulkijalihas on osittain tai kokonaan vaurioitunut.
- Välilihan repeämä aste 4: Sulkijalihaksen lisäksi myös suolen limakalvo on vaurioitunut.
Välilihan repeämän syyt
Älä ole niin huolissasi välilihan repeämästä synnytystä edeltävänä aikana. Tilastot osoittavat, että välilihan repeämän ei välttämättä tarvitse tulla. On olemassa tiettyjä riskitekijöitä, mutta ne eivät välttämättä johda välilihan repeämään.
Mitkä riskitekijät suosivat välilihan repeämää?
Seuraavat riskitekijät suosivat välilihan repeämää:
- Iso lapsi yli 4000 g tai suuri pään ympärysmitta.
- Vauvan epäsuotuisa asento
- Erittäin nopea synnytys, jolloin ihon on venyttävä nopeasti.
- Apuvälineiden, kuten pihtien tai imukupin käyttö.
- Erittäin kiinteä sidekudos
Kumpi on parempi, välilihan repeämä vai episiotomia?
Episiotomiassa välilihaan tehdään erityinen viilto puristusvaiheessa ennen sen repeämistä. Episiotomian etuna on kohdennettu viilto, joka helpottaa vaikeusasteen hallintaa. Toisaalta episiotomian vaikeusaste on monissa tapauksissa vähäinen. Haava sattuu repeämisessä vähemmän ja paranee paremmin.
Välilihan repeämän hoito
Välilihan repeämän hoito riippuu ratkaisevasti sen vaikeusasteesta. Ensin lääkäri tutkii repeämän koon, sijainnin ja muodostumisen. Sitten tapahtuu hoito.
Miten välilihan repeämää hoidetaan?
Lievä 1. asteen välilihan repeämä paranee yleensä mutkattomasti itsestään. Jos kyseessä on toisen asteen välilihan repeämä, lääkäri päättää, onko ompelu tarpeen. Korkeamman asteen välilihan repeämät ommellaan aina. Tämä tehdään yleensä paikallispuudutuksessa.
Milloin tikit poistetaan välilihan repeämän jälkeen?
Välilihan repeämän ompelemiseen käytetään ompeleita, jotka liukenevat itsestään. Siksi jatkohoito ei ole tarpeen.
Kuinka kauan välilihan repeämän paranemisaika kestää?
Keskimäärin välilihan repeämä kestää 10 päivää, ennen kuin arpi paranee. Voi kestää jopa kuusi viikkoa, ennen kuin oireet poistuvat kokonaan. Komplikaatiot ovat harvinaisia, mutta ne voivat viivästyttää paranemisprosessia. Jos vamma on vakavampi tai vaikuttaa lihakseen, se voi kestää useita kuukausia.
Miten välilihan repeämä paranee paremmin?
Välilihan repeämän paranemisen edistämiseksi voit käyttää useita välineitä.
Arven jäähdyttäminen on tärkeä vaihe paineen lievittämiseksi. Tähän voidaan käyttää kylmäpakkauksia tai jääpaloja. Vedellä täytetty kondomi on erityisen hyödyllinen. Sen kapea, pitkänomainen muoto sopii hyvin ommelalueelle.
Hygienia on erityisen tärkeää paranemisen kannalta. Jotta bakteerit eivät pääsisi [arpiin\]\(/arpi/), sinun on vaihdettava sidos säännöllisesti ja peseydyttävä tai käytävä suihkussa päivittäin.
Istumakylvyt parantavilla ja hoitavilla aineilla, kuten noitahasselilla ja kamomillalla, voivat edistää paranemista. Älä kuitenkaan ota sitz-kylpyjä liian usein tai liian pitkään, muuten arpi voi pehmentyä.
Joka tilaisuudessa ja erityisesti sitz-kylvyn jälkeen kannattaa kävellä "pohjaton", istua tai maata. Ilma auttaa haavaa paranemaan nopeammin. Tämä voi helposti unohtua arjessa vauvan kanssa. Voit kuitenkin nimenomaan luoda itsellesi tilaa esimerkiksi imettämällä makuuasennossa ja aina valmistellussa halauspaikassa.
Mikä ero on välilihan repeämän ja emättimen repeämän välillä?
Samoin kuin välilihan repeämä, myös emättimen repeämä voi syntyä synnytyksen aikana. Emätin voi repeytyä eri kohdista. Emättimen repeämä syntyy todennäköisemmin imukupilla tai pihdeillä synnyttäessä. Emättimen repeämä havaitaan usein yhdessä välilihan repeämän kanssa.
Välilihan repeämän hoitaminen
Välilihan repeämä on haava, joka voi vaikuttaa ensimmäisellä synnytyksen jälkeisellä kaudella. Vaikka ommel paranisi nopeasti ja ilman komplikaatioita, sinun on myös oltava varovainen. Tämä ei ole aina tärkeää vauvan kanssa arjessa. Muista, että tuki synnytyksen jälkeisenä aikana, olipa se sitten kumppanilta, perheeltä tai hyväntekeväisyysjärjestöiltä, on tärkeää. Hyödynnä näitä mahdollisuuksia itse, jotta vältät esimerkiksi myöhäiset seuraukset, jos kyseessä on 4. asteen välilihan repeämä.
Istuminen, seisominen, kävely välilihan repeämän kanssa?
Se, miten merkittävästi välilihan repeämä vaikuttaa jokapäiväiseen elämääsi, riippuu repeämän vakavuudesta. Vältä turhaa painetta arpiin seisomalla tai kävelemällä pitkiä aikoja tai usein. Istuessasi on erittäin hyödyllistä laittaa pieni kelluva rengas istuimesi päälle. Näin tuet itseäsi reisillä ja pakaroilla, eikä välilihan alueelle kohdistu painetta.
Mikä auttaa, jos välilihan repeämän arpi sattuu?
Mene säännöllisesti makuulle helpottamaan [arpea](). Älä levitä jalkojasi tarpeettomasti, esimerkiksi kyykistyessäsi tai noustessasi sängystä. Jos yleiset hoitovaihtoehdot, kuten jäähdytys ja istumakylvyt, eivät auta, ota yhteys lääkäriin. Tämä pätee erityisesti, jos kellertävä vuoto viittaa tulehdukseen.
Miten ulostaminen välilihan repeämän kanssa toimii?
Suolen liikkeet voivat aiheuttaa kipua välilihan repeämän jälkeen. Pidä uloste pehmeänä juomalla runsaasti nestettä ja syömällä kevyttä ruokaa. Tämä auttaa sinua välttämään voimakasta työntämistä ja arpiin kohdistuvaa painetta. Jos ruokavalio ei riitä, voit keskustella lääkärin kanssa kevyestä laksatiivista. Puhdista itsesi huolellisesti vedellä suolen tyhjennyksen jälkeen. Jos sinulla on kolmannen tai neljännen asteen välilihan repeämä, sinulla voi lisäksi olla ongelmia suolen pidättämisessä sulkijalihaksen vamman vuoksi. Tällöin sinun on keskusteltava lääkärisi kanssa siitä, onko välilihan repeämän korjaus tarpeen.
Milloin voin harrastaa seksiä uudelleen välilihan repeämän jälkeen?
Se, milloin voit harrastaa seksiä uudelleen synnytyksen jälkeen, riippuu siitä, miltä sinusta tuntuu. Kun arpi on parantunut ja synnytyksen jälkeinen vuoto on kuivunut, oma suhtautumisesi seksuaalisuuteen on ratkaisevassa asemassa. Jos sinulla on vakava välilihan repeämä, erityisesti yhdessä emättimen repeämän kanssa, on parasta, että gynekologi tai kätilö tarkastaa arven etukäteen.
Miten voin välttää kipua seksin aikana välilihan repeämän jälkeen?
Välilihan repeämän ompelu on hieman muuttanut emättimen sisäänkäynnin muotoa. Tämä voi aiheuttaa kipua yhdynnässä. Emättimen kudos on kuitenkin hyvin elastinen, joten ongelmat paranevat nopeasti kokonaan. Samalla myös kivun pelko voi aiheuttaa ongelmia seksin aikana. Sinun kannattaa keskustella asiasta miehesi kanssa eikä pakottaa mitään yhteen. Jos parannusta ei tapahdu, keskustele gynekologin kanssa mahdollisesta ompeleen korjauksesta.
Miten toinen synnytys välilihan repeämän jälkeen toimii?
Erityisesti naiset, joilla on jo ollut 4. asteen välilihan repeämä, ovat huolissaan toisen lapsensa syntymästä. Jos arpi on parantunut hyvin, mikään ei estä synnyttämästä ilman välilihan repeämää. Kannattaa kuitenkin selvittää, mikä aiheutti vakavan repeämän. Jos kyseessä oli riski, joka voi esiintyä myös seuraavassa synnytyksessä, sinun kannattaa keskustella asiasta kätilön kanssa.
Välttämällä välilihan repeämän?
Koska välilihan repeämä vaikeuttaa ensimmäistä kertaa vauvan kanssa, voidaan turvautua ennaltaehkäiseviin menetelmiin. Tämä koskee sekä ensisynnyttäjiä että naisia, jotka synnyttävät toisen kerran välilihan repeämän jälkeen.
Miten valmistaudun synnytykseen?
Kätilöt suosittelevat usein, että välilihan repeämiä ehkäistään hieronnalla. Hieronta kannattaa aloittaa noin kuusi viikkoa ennen synnytystä, jotta väliliha pysyy pehmeänä ja kimmoisana synnytykseen asti.
Mikä synnytysasento auttaa minua välttämään välilihan repeämän?
On olemassa useita synnytysasentoja, jotka vähentävät välilihan repeämien riskiä. Erityisesti nelinkontin asento on erittäin hellävarainen välilihalle.
Voiko välilihan repeämä kutittaa?
Kyllä, kutina voi olla oire välilihan repeämästä. Vaikka kutinaa ei aina esiinny jokaisen välilihan repeämän yhteydessä, se voi olla reaktio kudoksen paranemiseen. [Kutina]() voi johtua itse paranemisprosessista, arpikudoksen muodostumisesta tai välilihan ympärillä olevan herkän ihon ärsytyksestä.