Ruusujäkälä on ihosairaus, jota kutsutaan myös nimellä "pityriasis rosea". Sairaus ilmenee usein pieninä, hilseilevinä, pyöreinä laikkuina iholla. Tauti on kuitenkin yleensä komplisoitumaton ja oireiltaan lievä.
Mitkä ovat ruusujäkälän oireet?
Ruusujäkälä käy läpi eri vaiheita. Tämän seurauksena oireet muuttuvat taudin edetessä. Jo muutama päivä ennen ensimmäisten merkkien ilmaantumista iholle sairastuneet voivat tuntea itsensä heikoksi ja väsyneeksi. Myös päänsärky tai nivelkipu ovat yleisiä.
Miltä näyttää jäkälä?
Alkuvaiheessa kukinnalle on ominaista pyöreä tai pitkänomainen täplä rinnassa, vatsassa tai selässä. Tämä niin sanottu primaarinen täplä on vaaleanpunaisesta ruskehtavaan vaihteleva, teräväpiirteinen ja hilseilevä. Punoitus voi olla kooltaan kolmesta kymmeneen millimetriä. Läiskä on koholla, ja reunojen hilseily on suuntautunut sisäänpäin. Tämä tekee laikuista etäisesti ruusun kukkaa muistuttavia. Yhden tai kahden viikon kuluessa pääpilkun ympärille muodostuu monia pieniä, hilseileviä pesäkkeitä. Pienet punoitukset sijaitsevat ylävartalossa, ja ne ovat kooltaan korkeintaan kymmenen militanttia. Ruusujäkälää esiintyy harvoin kasvoissa tai kyynärvarressa ja alaraajoissa.
Mitä muita vaivoja ruusujäkälä aiheuttaa?
Ihon ulkonäön lisäksi yksittäistapauksissa voi esiintyä myös väsymystä, päänsärkyä ja ruokahaluttomuutta. Toisin kuin monissa muissa ihosairauksissa, erysipelasin kutina vaihtelee voimakkuudeltaan. Monet potilaat havaitsevat vain lievää kutinaa. Jos sairastuneella on taipumus [kuivaan ihoon](), ilmenee voimakasta kutinaa. Lisäksi voi esiintyä kirvelyä ja kipua.
Ketkä ihmiset kuuluvat erysipelasin riskiryhmään?
Sairaus voi vaikuttaa kaikenikäisiin. Sitä esiintyy kuitenkin useimmiten kymmenen ja 35 vuoden ikäisillä. Pääasiassa ruusufinnistä kärsivät tytöt ja naiset.
Onko minulla ruusujäkälä vai rengasmato?
Ruusujäkälä ja rengasmato ovat ihosairauksia, joille on ominaista punoittavat, pyöreät tai soikeat ihoalueet. Näiden kahden sairauden välillä on kuitenkin selviä eroja, joiden ansiosta ne voidaan erottaa toisistaan.
- Syy: Kun erysipelas johtuu viruksista, rengasrokon aiheuttaa sieni-infektio.
- Oireet: Rakkulatulehdus ilmenee hilseilyllä ja hämärtyneellä siirtymällä. Rengasrokon osoittaa selvä punainen rengas tulehtuneen alueen ympärillä.
- Kehon alueet: Molemmat ihosairaudet vaikuttavat vartaloon. Rengasrokkoa voi muodostua myös olkavarsiin ja reisiin. Rengasmatoa voi esiintyä myös kasvoissa, kaulalla ja raajoissa.
Mikä on ruusujäkälän syy?
Erysipelasin tarkkaa syytä ei tiedetä varmasti. Uusissa tutkimuksissa oletetaan, että kyseessä on tyypin 6 ja 7 ihmisen herpesvirusten aiheuttama infektio. Nämä taudinaiheuttajat ovat piilevänä 80 %:n aikuisten elimistössä. Virukset eivät aiheuta akuutteja sairauksia tai oireita. Ne voivat kuitenkin puhjeta tiettyjen laukaisevien tekijöiden vuoksi ja aiheuttaa erysipelasin kaltaisen sairauden.
Mitkä laukaisevat tekijät voivat aiheuttaa ruusujäkälää?
Vaikka monet ihmiset kantavat herpesviruksia, vain harvat sairastuvat. Toistaiseksi tautia ei ole tutkittu riittävästi, jotta kaikista laukaisevista tekijöistä olisi tarkkaa tietoa.
- Stressi: Jännittyneissä elämänvaiheissa immuunijärjestelmä heikkenee. Siksi stressi voi suosia erysipelasin [ihottumaa]().
- Geneettinen alttius: Pityriasis rosea esiintyy usein suvussa.
- Olemassa olevat ihosairaudet: Ihosairauksia, kuten psoriaasia tai [atooppista ihottumaa](), sairastavilla henkilöillä on kohonnut riski sairastua ruusufinniin.
- Rokotukset: Harvinaisissa tapauksissa rokotukset keltakuumetta, influenssaa tai koronaa vastaan voivat laukaista ruusufinnin.
- Sairaudet: Muutamia ruusufinnitautitapauksia on raportoitu Corona-infektion jälkeen.
- Vuodenaikojen vaihtelu: Kukinta esiintyy pääasiassa keväällä ja syksyllä lämpötilojen muuttuessa.
Onko ruusujäkälä tarttuvaa?
Ruusujäkälää ei pidetä tarttuvana. Aiheuttavat virukset tarttuvat pisara- tai sylkitartuntana. Tartunta ei tarkoita, että sairastunut henkilö sairastuu erysipeliin elämänsä aikana.
Mikä on ruusujäkälän hoito?
Useimmat sairastuneet kärsivät ruusufinnistä enemmänkin kosmeettisesta näkökulmasta. Koska tauti paranee useimmiten itsestään kahden kuukauden kuluessa, erityistä hoitoa ei tarvita. Jos kyseessä ovat laajamittaiset vaivat, kuten voimakas kutina, paranemista voidaan tukea lääkityksellä.
Miten ruusujäkälän paranemista voidaan tukea?
Ihon paranemisprosessia voidaan tukea yksinkertaisin keinoin. Oikealla käyttäytymisellä voidaan myös välttää suuria vaivoja.
- \- Valohoito: UV-valo voi vähentää ihon tulehdusta ja lievittää oireita.
- \- Hygienia: Pitkiä ja kuumia kylpyjä tai suihkuja tulisi välttää, koska ne kuivattavat ihoa.
- \- Kosteusvoiteet: Jotta iho ei kuivuisi, jokaisen kylvyn tai suihkun jälkeen tulisi käyttää ihonhoitovoidetta, jossa ei ole runsaasti rasvaa.
- \- Sauna: Tarpeeton hikoilu, esimerkiksi saunominen, viivästyttää paranemista.
- \- Vaatetus: Tiukat vaatteet hiertävät ja ärsyttävät ihoa. Mikrokuiduista valmistetut tekstiilit eivät hengitä ja aiheuttavat lämpimällä säällä nopeasti lämmön kertymistä. On parempi käyttää enemmän luonnonkuiduista, kuten puuvillasta, villasta tai pellavasta valmistettuja vaatteita.
- \- Elämäntapamuutokset: Stressin vähentäminen, terveellinen ruokavalio ja riittävä uni voivat parantaa ruusufinnin etenemistä.
Mitkä lääkkeet auttavat ruusujäkälää vastaan?
Jos oireet ovat vaikeampia, kuten kutinaa ja kirvelyä, lääkevoiteet tai lääkkeet voivat lievittää epämukavuutta. Näitä ovat mm:
- Kortisonivoiteella hierottavaksi on tulehdusta ehkäisevä vaikutus.
- Polidokanolilla on lievä puuduttava vaikutus ja se lievittää kutinaa.
- Vaikeampiin oireisiin voivat auttaa antihistamiinit tabletteina kutinaa vastaan.
Kuinka kauan kestää parantua ruusujäkälästä?
Erysipelas paranee yleensä kahdeksan tai kymmenen viikon kuluessa. Tämä on riippumaton siitä, käytetäänkö lääkitystä vai ei. Vaikeissa pityriasis rosea -tapauksissa paraneminen voi kestää useita kuukausia. Jos kulku on normaali eikä kutinaa ole, arpia ei jää. Jotta iho paranisi hyvin, iholle ei saa kertyä lämpöä.
Pitääkö minun käydä lääkärissä, jos minulla on ruusufinni?
Pityriasis rosea on vaaraton mutta pitkäkestoinen sairaus. Jos löydökset vahvistetaan eikä muita fyysisiä oireita ole, lääkärissä käynti ei ole ehdottoman välttämätöntä. Ihotautilääkäri voi määrittää, onko kyseessä kihomato vai ruusufinni. Jos sinulle kehittyy rengasrokkoa raskauden aikana, on tärkeää kääntyä gynekologin puoleen. Tartunta raskauden ensimmäisillä viikoilla voi johtaa komplikaatioihin, kuten ennenaikaiseen synnytykseen.
Mitkä kotikonstit auttavat ruusujäkälään?
Erysipelasin lääketieteellistä hoitoa voidaan tukea kotikonsteilla. Ne auttavat vähentämään oireita erityisesti vakavissa tapauksissa.
- Kylmä: kylmällä vedellä tehdyt kompressiot voivat lievittää kutinaa ja kipua.
- Kylvyt: Merisuola tai kamomilla ovat erinomaisia ihoa rauhoittavia kylpylän lisäaineita. Vesi ei kuitenkaan saa olla liian kuumaa, sillä se voi pahentaa oireita.
- [Noitapähkinä](): Noitapähkinällä on ihoa viilentävä ja rauhoittava vaikutus. Kylmät kompressit, joissa on noitahasselpähkinävettä, sopivat parhaiten tähän tarkoitukseen. Käytettävät noitahasselpähkinätuotteet eivät saa sisältää alkoholia, sillä se myös kuivattaa ihoa.
- Kasviöljyt: Vaurioituneeseen ihotilaan voidaan levittää öljyjä, kuten ilta-alkuöljyä, jojobaöljyä tai kookosöljyä. Ihon on kuitenkin oltava kostea tätä varten, sillä puhtaat öljyt kuivattavat ihoa.
Miten erysipelaa hoidetaan vauvoilla ja pikkulapsilla?
Jos vauvat tai pienet lapset sairastuvat erysipeliin, hoito on mukautettava pienille potilaille. Lastenlääkäri voi parhaiten neuvoa vanhemmille, mitkä lääkkeet on hyväksytty lapsille. Paranemista voidaan nopeuttaa seuraavilla seikoilla.
- Myös kotikonstit tukevat lasten paranemista.
- Hoitotuotteet eivät saa sisältää liikaa rasvaa; hajusteeton kosteusvoide on parempi.
- Vauvojen ja pienten lasten iholle on myös varmistettava optimaaliset olosuhteet. Vältä hikoilua ja käytä hengittäviä vaatteita, jotka on valmistettu luonnonmateriaaleista, kuten puuvillasta, lämmön kertymisen estämiseksi.
- Auringonotto voi aiheuttaa tulehtuneiden alueiden tummumista.