Ekseema, jota lääketieteessä kutsutaan myös nimellä dermatiitti, on yhteisnimitys erilaisille ihosairauksille. Lähes jokainen aikuinen kärsii tästä tulehduksellisesta ihosairaudesta jossain vaiheessa elämäänsä. Ekseema ei ole tarttuva, mutta voimakas kutina tekee siitä potilaalle epämiellyttävän.
Miten tunnistan ekseeman?
Ekseema johtuu ihon tulehduksesta. Vaikka tilalla on erilaisia syitä, siinä on monia yhteisiä oireita. Tyypillisiä oireita ovat:
- Punoitus ja tulehdus
- Voimakas kutina
- Iho muodostaa suomuja tai kuoria
- Vuotoa
- Kuiva iho, jossa on halkeamia
- Punaiset, kutiavat kuoppia
Joitakin ihottuman muotoja esiintyy vain tietyillä kehon alueilla, kuten käden ekseemaa. Ihottumaa voi kuitenkin esiintyä myös missä tahansa muualla kehossa.
Mitkä ovat ekseeman eri tyypit?
Ekseemaa voi esiintyä eri tyyppejä. Erotus on syy ja ulkonäkö.
- Atooppinen ekseema (neurodermatiitti): Krooninen sairaus, joka ilmenee kutisevana, punaisena ja hilseilevänä ihona. Neurodermatiittia esiintyy usein allergioiden, kuten heinänuhan, yhteydessä.
- Kosketusihottuma (allerginen ekseema): Ihon reaktio tiettyyn aineeseen tai materiaaleihin, kuten nikkeliin, hajusteisiin tai tiettyihin kemikaaleihin.
- Dyshidroottinen ekseema (käsien ja jalkojen ihottuma): Tämä ihosairaus ilmenee kutisevina rakkuloina käsissä, jaloissa ja käsivarsissa. Se liittyy muihin ihosairauksiin, ja sitä esiintyy joutuessa kosketuksiin aggressiivisten aineiden tai korkean ilmankosteuden kanssa.
- Nummulaarinen ihottuma (nummulaarinen dermatiitti): Krooninen sairaus, joka ilmenee pyöreinä, kutisevina, punaisina ja hilseilevinä ihottumina. Taudin syy on epäselvä. Ihmiset, joilla on heinänuha tai astma, kärsivät valitettavasti useammin tästä ekseemasta.
- Seborrooinen ekseema (gneissi): Sairaus, joka ilmenee [kuivana\]\(/dry-skin/), hilseilevänä ja kutisevana ihona päänahassa, kasvoissa ja rintakehän alueella. Syynä pidetään liiallista rasvan tuotantoa, johon liittyy sieni-infektio. Tämä ihottuma on usein krooninen.
- Staasi-ihottuma (stasis dermatitis): Tämä ihosairaus ilmenee jalkojen kutisevana, punaisena ja hilseilevänä ihona potilailla, joilla on verenkiertohäiriöitä.
Mikä on ekseeman syy?
Ekseeman syyt ovat hyvin moninaiset, ja useiden ihottumamuotojen syytä ei vielä tiedetä. Joidenkin ekseemojen tunnettuja laukaisevia tekijöitä ovat:
- Kosketus allergisoiviin aineisiin, kuten kemikaaleihin, pesuaineisiin, desinfiointiaineisiin, koruihin tai öljyihin, mutta myös punkkeihin, kuten skabioosin jälkeisessä ekseemassa, joka on sisäinen yhteys skabioosiin.
- Stressi ja siihen liittyvä huono ravitsemus voivat viedä ihon kimmoisuuden. Tämä tekee siitä alttiimman bakteereille ja allergeeneille.
- Liian suuri kosteus, joka johtuu ilman läpäisemättömistä vaatteista, runsaasta hikoilusta tai liiallisesta hygieniasta, johtaa ihon pehmenemiseen. Suojaavat öljyt huuhtoutuvat pois ja ihosta tulee alttiimpi bakteereille.
- Liian pitkä kosketus veden kanssa, liian vähäinen juominen, kuiva lämmitysilma tai runsas auringonotto voivat kuivattaa ihoa. Ihoeste menettää luonnollisen suojan ja bakteerit voivat tunkeutua sen läpi.
Mitkä riskiryhmät kärsivät enemmän ekseemasta?
Ekseemaa voi esiintyä kenellä tahansa iästä riippumatta. Jotkin riskiryhmät sairastuvat ihottumaan todennäköisemmin. Näitä ovat mm:
- Perinnöllinen alttius: Jos suvussa on esiintynyt ekseemaa useita kertoja aiemmin, ihottuman riski on suurentunut. Tämä koskee usein atooppista ekseemaa.
- Allergikot: Jos tietyille aineille, kuten nikkelille, on intoleranssi, elimistö reagoi kosketuksesta ekseemalla. Samaan aikaan, jos kyseessä on allergia, kuten heinänuha, elimistö ja siten myös iho heikkenee. Silloin neurodermatiitin kaltainen ekseema voi levitä.
- Immuunipuutteiset ihmiset: Infektiot, stressi ja immunodepressiivisten lääkkeiden käyttö heikentävät elimistön puolustusjärjestelmää. Tämä tekee ihosta alttiimman ärsytykselle ja tulehdukselle sekä ekseemalle.
- Kroonisesti sairaat ihmiset: Useat krooniset, tulehdukselliset sairaudet, kuten diabetes mellitus ja Parkinsonin tauti, voivat heikentää kehon puolustusjärjestelmää. Usein tarvittava lääkitys hyökkää ihon tasapainoa vastaan, mikä luo pohjan ekseemalle.
- Kosketus kriittisten aineiden kanssa: Monet ihmiset ovat työelämässä jatkuvasti tekemisissä sellaisten aineiden kanssa, jotka voivat laukaista ekseeman. Kontaktiallergiat ovat erityisen yleisiä hoitohenkilökunnan, siivoojien, kampaajien ja kosmetologien keskuudessa.
Miten ekseemaa hoidetaan?
Useimmat ekseemat ovat helposti hoidettavissa. Valitettavasti jotkut näistä tiloista ovat kroonisia, eikä niitä voida parantaa. Ekseeman hoito riippuu tilan tyypistä ja vakavuudesta. Nikkeliä sisältävien korujen aiheuttama ihoekseema voidaan parantaa nopeasti jättämällä ne pois. Jos ihottuman syytä ei tunneta, on syytä kääntyä lääkärin puoleen:
- Vaikea ja pitkäkestoinen kutina
- Herkkien alueiden, kuten silmäluomen tai korvan ekseeman, tulehdus.
- Laaja ihottuma
- Vaurioituneiden alueiden tulehdus
- Jalkaterän ekseema, kun kävellessä esiintyy epämukavuutta.
- Toistuva ihottuma
Kasvojen ekseema aiheuttaa usein paljon vaivaa, joten on hyvä käydä lääkärissä. Lapsilla diagnoosi on aloitettava varhaisessa vaiheessa, koska monia lääkkeitä voidaan käyttää lapsille vain pienempinä annoksina tai ei lainkaan.
Mitkä lääkkeet voivat auttaa ekseemaan?
Useimmissa tapauksissa ekseemaan käytetään tulehdusta ja kutinaa ehkäiseviä voiteita. Nämä paikallisesti käytettävät ihoekseeman vastaiset lääkkeet sisältävät kortikosteroideja, jotka tukahduttavat immuunijärjestelmää. Kutinan lievittämiseen käytetään antihistamiineja, joita on usein saatavilla apteekeista käsikauppana. Jos ihottuma koskee laajoja alueita tai jos se on jo pitkälle edennyt, tarvitaan systeemistä tablettihoitoa. Tämä voi olla tarpeen myös päänahan ekseeman yhteydessä, sillä hiukset vaikeuttavat voiteiden levittämistä. Hoidon voi määrätä vain lääkäri. Jos ihottuma-alueet ovat jo tulehtuneet, infektion hoitoon käytetään antibiootteja. Päänahan Seborrhoe-ekseemalla on erityinen rooli ihottuman hoidossa. Hoito toteutetaan shampoolla, jonka vaikuttavana aineena on sieni-infektioita vastaan tarkoitettu antimykootti.
Millä toimenpiteillä voidaan tukea ekseeman paranemista?
Ihottuman hoidon tukena voidaan käyttää erilaisia menetelmiä. Ne vaihtelevat ekseeman tyypin mukaan.
- Valohoito: Säteilyttämällä ihoa UV-valolla ihosairauden kannalta merkitykselliset solut kuolevat. Tätä menetelmää käytetään pääasiassa neurodermatiitin hoitoon.
- Laukaisevien tekijöiden välttäminen: Olipa kyseessä sitten päivävoide, nikkelikorvakorut tai aggressiiviset puhdistusaineet, ekseemaa laukaisevia tekijöitä on vältettävä välittömästi.
- Oikeanlainen vaatetus: Väljästi istuvat puuvillavaatteet ovat hengittäviä ja päästävät ilmaa kehoon. Tämä estää lämmön kertymistä ja auttaa ekseemaa paranemaan paremmin.
- Fysioterapia: Jos sinulla on staasi-ekseema, fysioterapia voi parantaa verenkiertoa jalkojen suonissa. Tämä parantaa oireita.
- Ei raapimista: Vaurioituneiden alueiden raapiminen aiheuttaa iholle lisävaurioita. Bakteerit ja pöpöt voivat päästä sisään ja aiheuttaa tulehduksen. Kynnet on pidettävä lyhyinä. Tiiviisti istuvat käsineet auttavat usein pienillä lapsilla.
Miten voin tukea ekseeman hoitoa kotikonsteilla?
Kun hoidat kotikonsteilla, sääntö on: kosteaa kostealle ja rasvaa kuivalle. Geelit ja vetiset liuokset voivat auttaa vuotavaan ekseemaan. Rasvaisia voiteita ja voiteita käytetään kuivaan ihottumaan. Sopivia kotikonsteja ovat mm:
- Kutina: Jäähdyttäviä kompresseja voidaan käyttää kutinan pysäyttämiseksi levittämisen ajaksi. Vaihtoehtoisesti pakkauksina käytetään tanniineja sisältäviä tuotteita, kuten mustaa teetä tai [noitapähkinää\]\(/witch hazel/).
- Infektio: Jos ekseemaan on levinnyt infektio, kamomillakukkiin perustuvat kompressit ja voiteet auttavat. Ne sisältävät tulehdusta ehkäiseviä, haavoja parantavia ja antibakteerisia tehoaineita ja tukevat siten ihon paranemista.
- Vuotava ekseema: Kamomilla ja kehäkukka tukevat ihon paranemista. Tammenkuorella ja noitapähkinällä on kutinaa kutittavaa, tulehdusta ehkäisevä ja haavaa parantava vaikutus. Kotilääkkeitä voidaan käyttää kosteina kompresseina, geeleinä, vetisinä infuusioina ja kylpyinä.
- Kuiva, krooninen ekseema: Runsaasti rasvaa sisältävät voiteet ja kehäkukan tai kamomillan uutteet sopivat kuivan ja tulehtuneen ihon hoitoon ja paranemiseen. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää erilaisia iltaimarre-, oliivi- tai mäkikuismaöljyjä. Ihon kosteuttamiseksi ihoalueet hoidetaan glyseriinivoiteella.