Ihottuma on yleinen ihotauti, jolla on hyvin erilaisia syitä. Sille on ominaista punaiset läiskät tai rakkulat iholla ja voimakas kutina. Äkillistä ihottumaa voi esiintyä koko vartalolla aikuisilla ja lapsilla, ja se voi aiheuttaa jopa kirvelyä ja kipua.
Mitkä ovat ihottuman oireet?
Ihottuma on näkyvä muutos ihossa. Se voi ilmetä erilaisina oireina ihottuman syystä ja tyypistä riippuen. Yleisiä oireita, joita ihottumaan voi liittyä, ovat:
- Punoitus: Ihottuman esiintyessä ihoalueella on yleensä punaisia laikkuja.
- Kutina: Ihottumien yleinen oire on [kutina\] \(/pruritus/).
- Kipu tai kirvely: Joissakin tapauksissa ihottumaan voi liittyä kipua tai polttavaa tunnetta.
- Kohonneet kohdat tai rakkulat: Ihottumat voivat ilmetä koholla olevina läiskinä, rakkuloina tai märkärakkuloina iholla. Koko, muoto ja rakenne voivat vaihdella ihottuman tyypin mukaan.
- Ihon hilseily: Joissakin ihottumissa iho voi hilseillä tai kuoriutua.
- Turvotus: Joissakin tapauksissa ihottuma-alue voi turvota, jolloin ihon tilavuus kasvaa tai se paksuuntuu.
- Herkkyys: Iho voi olla herkkä kosketukselle tai paineelle.
Mitkä ovat ihottuman eri muodot?
Ihottuma on yleisnimitys, jolla kuvataan mitä tahansa patologista ihomuutosta. Tämän sateenvarjotermin alle kuuluu erilaisia muotoja, kuten:
- Ekseema: [Ekseema]() on erityyppinen ihottuma, joka ilmenee ihon tulehduksellisina muutoksina. Se on krooninen sairaus, joka ilmenee punaisina, kutisevina, hilseilevinä ja joskus vuotavina ihovaurioina.
- Exanthema: Tämä on tyypillinen piirre systeemiselle sairaudelle tai lääkereaktiolle. Ihottuma ilmaantuu yleensä äkillisesti ja laajalle ihoalueelle. Se voi esiintyä eri muodoissa, kuten läiskinä, läiskinä, märkärakkuloina tai rakkuloina.
- Urtikaria: Akuutti tai krooninen ihosairaus, joka tunnetaan nimellä nokkosihottuma. Sille on ominaista äkillinen ihottuma, joka koostuu kutiavista, kohonneista, punaisista laikuista. Ihoalueet muistuttavat usein nokkosihottuman vaikutuksia, mistä nimi "nokkosihottuma" johtuu.
Esiintyykö kutinaa aina ihottuman yhteydessä?
Kutina on tyypillinen oire, joka on hyvin yleinen ihottumien yhteydessä. Se voi vaihdella lievästä raapimisesta voimakkaaseen, sietämättömään kutinaan. Aivot ohjaavat raapimista reaktiona [kutinaan\] \(/pruritus/). Ensimmäisellä hetkellä tämä voi johtaa epämukavuuden lievittymiseen. Samalla raapiminen kuitenkin aiheuttaa ihon lisäärsytystä ja voi johtaa tulehdukseen. Siksi raapimista tulisi välttää.
Mitkä ovat ihottuman syyt?
Ihottuman syyt voivat olla hyvin erilaisia. Sen lisäksi, että iho on joutunut kosketuksiin laukaisevien aineiden kanssa, myös sairaudet voivat laukaista ihomuutoksia. Ihottuman muoto ja sijainti antavat usein vihjeitä sen syystä.
Mikä voi aiheuttaa ihottumaa?
Ihottumiin on monia eri syitä. Yleisimpiä aiheuttajia ovat allergiset reaktiot, infektiot ja ihosairaudet.
- Allergiset reaktiot: Allergiat tietyille elintarvikkeille, lääkkeille, lemmikkieläinten karvoille tai kemikaaleille voivat aiheuttaa allergisia ihottumia. Esimerkkeinä voidaan mainita nokkosihottuma hyönteisen pureman jälkeen tai nikkelikorujen aiheuttama allerginen kosketusihottuma.
- Infektiot: Virusinfektiot, kuten vesirokko, tuhkarokko, vihurirokko, tulirokko tai herpes, aiheuttavat usein ihottumaa. Samoin bakteeri-infektiot, kuten borrelioosi tai kuppa, voivat aiheuttaa ihottumaa.
- Ihoinfektiot: Ihon sieni-, bakteeri-, virus- tai loisinfektiot aiheuttavat erilaisia ihottumia. Yleinen taudinaiheuttaja on hiiva Candida, joka voi aiheuttaa sammasta. Jos bakteerit, kuten streptokokit, pääsevät ylempään kerrokseen, ne voivat aiheuttaa tulehduksen, johon liittyy ihottuma. Myös loiset, kuten syyhypunkkien punkit tai karvaisten alueiden ravut, aiheuttavat ihon reaktion, jossa esiintyy punoitusta ja kutinaa.
- Ihosairaudet: Erilaiset ihosairaudet, kuten neurodermatiitti, psoriaasi, ruusufinni tai akne, voivat aiheuttaa ihottumaa. Nämä alkavat äkillisesti eksanteemana ja leviävät ihon pinnalle.
- Lääkkeet: Valoallerginen reaktio voi ilmetä tiettyjen lääkkeiden käytön yhteydessä. Tämä tapahtuu, kun lääkkeen käytön aikana ollaan samanaikaisesti kosketuksissa auringonvalon tai UV-säteilyn kanssa. Mahdollisia fotoallergisen ihottuman aiheuttajia ovat muun muassa: Antibiootit, antikoagulantit, kortisonilääkkeet ja diureetit.
- Autoimmuunisairaudet: Tiettyihin autoimmuunisairauksiin, kuten lupus erythematosukseen tai dermatomyosiittiin, voi liittyä ihottumaa.
- Perinnöllinen alttius: Reiterin taudin, Välimeren kuumeen tai porfyrian kaltaisten perinnöllisten sairauksien aiheuttamat ihottumat.
- Auringonvalo: Auringolle altistuminen voi aiheuttaa ihottumaa, kuten aurinkoallergiaa (polymorfinen valodermatoosi).
- Stressi: Stressaavien elämänvaiheiden tai psyykkisen kuormituksen aikana ihmisille voi kehittyä kutisevia ihottumia, stressinystyröitä, ekseemaa ja jopa neurodermatiittia.
Mitkä ovat lasten ihottuman syyt?
Lapsilla ihottumaa voivat aiheuttaa myös muut tekijät. Näitä ovat mm:
- Vaippaihottuma: Tämä ihottuma esiintyy vaipan alueella, ja sen tunnistaa kirkkaanpunaisista ihoalueista. Se johtuu siitä, että lapsen herkkä iho on joutunut kosketuksiin virtsan ja ulosteiden kanssa. Toinen syy vaippaihottumaan voi olla Candida-hiivainfektio. Tällöin punoittavaan ihoon muodostuu ylimääräisiä märkärakkuloita.
- Seborrooinen ihottuma: Tämä tauti esiintyy lapsilla yleensä niin sanottuna "maitokuorena". Ihottuma ilmenee vauvoilla ja pienillä lapsilla yleensä kellertävinä suomuina päänahassa.
- Atooppinen ihottuma: Tämä on krooninen tulehduksellinen ihosairaus, jota esiintyy pääasiassa lapsilla. Sen aiheuttaa immuunijärjestelmän geneettinen häiriö, jossa ihoeste on heikentynyt.
- Virusinfektiot: Ihottumaa aiheuttavat virusinfektiot ovat yleisempiä lapsilla.
Jos vauvoilla ja lapsilla esiintyy ihottumaa, lääkärissä käynti on suositeltavaa. Lääkäri selvittää syyn ja aloittaa hoidon.
Voiko Corona-infektio aiheuttaa ihottumaa?
Joissakin tapauksissa SARS-CoV-2-koronaviruksen aiheuttama infektio aiheuttaa ihoreaktion. Silloin eri puolille kehoa ilmestyy rakkuloita, märkärakkuloita tai punoitusta. Ihottumaa voi esiintyä myös suoraan koronavirustartunnan jälkeen. Ihoreaktio ei kuitenkaan ole johtava oire, eikä se siksi osoita infektiota.
Miten ihottumaa hoidetaan?
Ihottuman hoito riippuu sen perimmäisestä syystä ja ihottuman tyypistä. Siksi laukaisevan tekijän tunnistaminen on erityisen tärkeää. Jos ihottuma johtuu tunnetusta allergiasta, se voidaan yleensä korjata nopeasti välttämällä laukaisevaa tekijää. Jos syynä on jokin muu syy, sitä on hoidettava erikseen. Ihottuman lisähoito on usein hyödyllistä oireiden lievittämiseksi.
Mitkä lääkkeet auttavat ihottumaan?
Lääkehoidon tyyppi riippuu taudin syystä ja vakavuudesta. Syiden hoidon lisäksi hoidossa keskitytään oireiden parantamiseen.
- Taudinaiheuttajien torjunta: Bakteerien, virusten tai sienten aiheuttamia infektioita torjutaan sopivilla lääkkeillä, kuten antibiooteilla, viruslääkkeillä tai sienilääkkeillä. Jos punkit aiheuttavat ihottumaa, hoito hyväksytyillä syyhyyn tarkoitetuilla hyönteismyrkyillä on aloitettava välittömästi.
- Paikalliset hoidot: Ihottuman tyypistä riippuen voidaan käyttää kortikosteroidivoiteita tai -voiteja tulehduksen ja kutinan lievittämiseksi. Allergisissa reaktioissa antihistamiinit voivat vähentää tulehdusta ja siten kutinaa.
- Systeemiset lääkkeet: Joissakin tapauksissa vaikea tai pitkäkestoinen ihottuma voi vaatia tulehdusta ja allergiaa ehkäisevien lääkkeiden käyttöä suun kautta. Näihin kuuluvat kortikosteroidiaineita ja antihistamiineja sisältävät tabletit, jotka samanaikaisesti tukahduttavat immuunijärjestelmää.
Lääkkeet voivat aiheuttaa ei-toivottuja sivuvaikutuksia. Siksi niitä tulisi ottaa vasta hoitavan lääkärin kuulemisen jälkeen.
Mitkä toimenpiteet tukevat ihottuman paranemista?
Ihottuman syiden erityishoidon lisäksi potilaat voivat tukea paranemisprosessia käyttäytymisellään. Tähän kuuluvat muun muassa seuraavat toimenpiteet:
- Ärsyttävien aineiden välttäminen: Mahdollisia ärsyttäviä aineita, kuten aggressiivisia pesuaineita ja hajusteita, on vältettävä paranemisen tukemiseksi ja lisäärsytyksen välttämiseksi.
- Mukavat vaatteet: Hengittävistä, luonnollisista kankaista, kuten puuvillasta, valmistetut vaatteet päästävät ilmaa iholle ja tukevat siten paranemista. Samalla vaatteiden tulisi olla väljiä, eivätkä ne saisi hankautua tai hankautua ihoa vasten liikkumisen aikana.
- Kosteuttava ja rauhoittava vaikutus: Kuiviin ihottumiin on hyödyllistä käyttää säännöllisesti kosteuttavia voiteita tai voiteita. Tämä rauhoittaa ihoa ja estää kuivumista.
- Rentoutustekniikat: Stressin aiheuttamiin ihottumiin voi usein olla apua rentoutumistekniikoista, kuten joogasta tai autogeenisesta harjoittelusta.
Mikä auttaa kutinaa vastaan?
On vaikea tukahduttaa raapimishalua. Siitä huolimatta siitä kärsivien tulisi mahdollisuuksien mukaan pidättäytyä siitä infektioiden välttämiseksi. Vaihtoehtoisesti voi koskettaa tai taputella sairastunutta aluetta varovasti.
Kutinan kohdennetusta hoidosta on hyötyä. Noitapähkinä, joka tunnetaan myös nimellä witch hazel, on osoittautunut erityisen tehokkaaksi tähän tarkoitukseen. Tätä lääkekasvia käytetään perinteisesti kutinan ja ihoärsytyksen lievittämiseen. Noitapähkinä sisältää supistavia aineita. Nämä supistavat ihoa ja supistavat verisuonia. Tämä vähentää kutinaa. Lisäksi noitahasselin sisältämillä tanniineilla ja flavonoideilla on tulehdusta ehkäisevä vaikutus ja ne rauhoittavat ihoa. Tämä voi lisäksi lievittää kutinaa ja vähentää epämukavuutta. Noitahasselia käytetään usein noitahasseliveden, noitahasseliuutteen tai noitahasselivoiteiden muodossa. Varmista ennen noitahasselin käyttöä, ettei allergisia reaktioita esiinny.
Mitkä kotikonstit auttavat ihottumaan?
Kun hoidat ihottumaa, jotkut kotikonstit voivat myös lievittää epämukavuutta. Tärkeitä kotikonsteja, jotka auttavat hoidossa, ovat:
- Viilentävät kompressit: Viileiden pakkausten levittäminen voi lievittää kutinaa ja tulehdusta. Pakkausten tulisi olla viileitä, mutta ei jääkylmiä, jotta iho ei ärsyyntyisi entisestään.
- Kaurapuuro: Kaurakylpy voi lievittää kutinaa ja rauhoittaa ihoa. Tätä tarkoitusta varten jauhetut kaurahiutaleet laitetaan vettä läpäisevään pussiin. Tämä jää veteen kylvyn ajaksi. Vaihtoehtoisesti liotettua kaurahiutaletta voidaan käyttää hellävaraisesti tahrimaan ihoa.
- Luonnolliset öljyt: Iholle voidaan levittää luonnonöljyjä, kuten kookosöljyä, manteliöljyä tai ilta-alkuruusuöljyä, jotka kosteuttavat ja vähentävät tulehdusta. Vaikutus on optimaalinen, kun öljyt levitetään kostealle iholle.
- Aloe vera: Aloe vera -geelillä on rauhoittavia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Levitä tuoretta aloe vera -geeliä tai luonnollista aloe vera -voidetta vaurioituneelle ihoalueelle useita kertoja päivässä.
- Kamomillatee: Kamomillateellä voi olla tulehdusta ehkäiseviä ja rauhoittavia ominaisuuksia. Kompressit kastetaan teehen ja sen jälkeen huovutetaan.
Kotikonsteilla ei välttämättä hoideta ihottuman perimmäistä syytä. Jos ihottuma jatkuu, pahenee tai siihen liittyy muita oireita, on suositeltavaa mennä lääkäriin tarkan diagnoosin ja asianmukaisten hoitosuositusten saamiseksi.