Monet tuntevat ilmaisun "suden juoksuttaminen". Nimi juontaa juurensa sairauteen ihosusi, jota lääketieteellisesti kutsutaan intertrigoksi. Kyseessä on pinnallinen ihosairaus, joka aiheutuu ihon kitkasta liikkumisen aikana.
Mikä on intertrigon määritelmä?
Intertrigo on ihon pinnallinen ärsytys ja rikkoutuminen. Tämän ihosairauden syynä on kosteiden ihoalueiden hankautuminen toisiinsa.
Mitkä ovat intertrigon oireet?
Intertrigo aiheuttaa ihon ylempiin kerroksiin vammoja kitkan vuoksi. Tämän ihosairauden tyypillisimmät oireet ovat:
- Punoitus ja turvotus
- Kutina ja pistely
- polttava tunne, lähinnä hikoillessa
- Kipu, erityisesti koskettaessa
- erittyminen, johon liittyy kuoriutumista
- märkärakkulat ja poppelit
Kaikkia oireita ei välttämättä esiinny. Yleensä intertrigo alkaa punoittavalla ja turvonneella iholla sairastuneella alueella. Jos näitä alueita ei hoideta, oireet voivat pahentua. Tämän seurauksena syntyy usein bakteeri- tai hiivasieni-infektioita, kuten Candida albincans.
Mikä on intertrigon syy?
Intertrigo on ihotulehdus, joka johtuu kosketuksesta lämpimiin, kosteisiin ihoalueisiin. Kostea lämpö tekee ihosta herkemmän. Jos nämä alueet hankautuvat toisiaan vasten liikkeiden, kuten kävelyn, vaelluksen tai hölkkäämisen aikana, syntyy hiertymiä, jotka voivat tulehtua.
Missä kehon osissa intertrigo esiintyy mieluiten?
Ihosusi kehittyy paikkoihin, joissa kostea iho voi hankautua toisiaan vasten. Siksi erityisesti ihopoimut kärsivät. Intertrigon riskipaikkoja ovat:
- Nivuset: Nivusissa vatsa ja reidet yhdistyvät ja ihoon syntyy ryppyjä istuessa.
- Kainalot: Lämpö ja kosteus tarjoavat ihanteelliset olosuhteet ihosärölle liikkeessä.
- Rinnat: Intertrigoa esiintyy naisilla useammin rintojen alla, koska siellä oleva iho ärsyyntyy nopeasti rintaliivien takia.
- Sukupuolielinten ja peräaukon alueet: Näiden alueiden lämmin ja kostea ympäristö pehmentää ihoa ja mahdollistaa intertrigon kehittymisen.
- Vatsan poimut: Ylipainoisilla henkilöillä kosteus voi kerääntyä vatsanpoimuihin, mikä johtaa intertrigon syntymiseen kitkan vaikutuksesta.
- Reidet: Urheilun aikana reisien sisäpinnat voivat hankautua toisiaan vasten, mikä aiheuttaa ihon kuroutumisen.
Mitkä ovat intertrigon riskitekijät?
Intertrigo voi kehittyä kenelle tahansa iästä ja kunnosta riippumatta. Joitakin riskitekijöitä intertrigon kehittymiselle ovat:
- Lihavuus: kosteus kerääntyy nopeasti kehon poimuihin, mikä pehmentää ihoa.
- Urheilu: Urheilun aikana tapahtuva hikoilu lisää ihon kosteutta ja laukaisee intertrigon, kun siihen syntyy kitkaa. Tämä pätee erityisesti patikointiin, lenkkeilyyn ja pyöräilyyn.
- Tiukat vaatteet: Tiiviisti istuvat vaatteet voivat rajoittaa ilmankiertoa ja sitoa kosteutta kehoon.
- Riittämätön hygienia: Jos kosteaa ihoa ei puhdisteta ja kuivateta kunnolla, se voi olla bakteerien ja sienten kasvualusta.
- Sairaudet: Ihmiset, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmän toiminta ja diabetes, ovat suurentuneessa riskissä sairastua intertrigoon.
- Vauvat: Vastasyntyneillä ja vauvoilla on paljon ihopoimuja, erityisesti kaulalla ja jaloissa. Samalla iho on herkkä. Jos kosteita alueita ei kuivateta kunnolla, punoitus ja infektiot kehittyvät nopeasti.
- Ihosairaudet: Ihmiset, joilla on olemassa olevia ihosairauksia, kuten psoriaasi ja neurodermatiitti, kärsivät todennäköisemmin intertrigosta.
- Ylimääräinen iho: Voimakkaan laihtumisen vuoksi muodostuu paljon ihopoimuja, joihin kosteus voi kerääntyä.
Miten intertrigoa hoidetaan?
Intertrigon hoito riippuu taudin vakavuudesta. Alkuvaiheessa, jossa esiintyy punoitusta ja kutinaa, oireita hoidetaan pääasiassa. Jos bakteeri- tai hiivasieni-infektio on jo kehittynyt, tarvitaan lääkehoitoa taudinaiheuttajia vastaan. Lisäksi käyttäytymisen muutoksilla voidaan tukea ihosuden paranemista.
Mitkä toimenpiteet auttavat intertrigoon?
Lievien oireiden alkuvaiheessa hygienia ja oikeat käyttäytymistoimenpiteet ovat erittäin tärkeitä. Tärkeitä ovat mm:
- Vaurioituneiden ihoalueiden säännöllinen puhdistaminen vedellä ja miedolla saippualla.
- Alueiden perusteellinen kuivaaminen kosteuden tai voimakkaan hikoilun jälkeen. Ihoa tulisi taputella pehmeällä pyyhkeellä painamatta. Hiustenkuivaajaa voi käyttää myös kuivaamiseen, jos kosketus aiheuttaa kipua.
- Sopivan vaatetuksen valitseminen mahdollistaa ilman pääsyn iholle ja kosteuden imeytymisen.
- Tulehtuneiden ihopoimujen kitkaa voidaan vähentää kuumalla säällä käyttämällä sideharsoa tai puuvillakankaista sisäkangasta.
- Akuutteihin oireisiin auttavat koetellut ja testatut kotikonstit.
Mitkä vaatteet sopivat Intertrigolle?
Vaatetuksella on suuri vaikutus intertrigon kehittymiseen. Ihon on pysyttävä mahdollisimman kuivana, jotta se ei pehmene ja tule herkäksi. On olemassa muutamia toimenpiteitä, jotka sinun tulisi toteuttaa tämän helpottamiseksi:
- Luonnonmateriaalit: Luonnonmateriaaleista, kuten puuvillasta, valmistetut vaatteet ovat hengittäviä ja imevät paljon kosteutta kehosta. Samalla puuvilla on erityisen ihoystävällistä ja sopii allergikoille.
- Laajat leikkaukset: Löysemmät vaatteet, jotka eivät ole tiukasti istuvia, päästävät enemmän ilmaa iholle ja muodostavat vähemmän painetta iholle.
- Ei synteettisiä kuituja: Synteettiset kankaat, kuten polyesteri ja nailon, eivät ole hengittäviä. Tämä tarkoittaa, että kehoon ei pääse ilmaa ja henkilö hikoilee enemmän. Poikkeuksena ovat urheiluun tarkoitetut funktionaaliset vaatteet. Niissä on erityisiä kalvoja, jotka kuljettavat kosteuden pois kehosta.
- Vaatteiden vaihtaminen: Jos vaatteet ovat kostuneet, ne kannattaa vaihtaa nopeasti.
Mitkä kotikonstit auttavat intertrigoon?
On olemassa useita kokeiltuja ja testattuja kotikonsteja, jotka ovat osoittautuneet tehokkaiksi voiteina, voiteina tai kääreinä. Lievissä oireissa nämä yhdessä oikeiden toimenpiteiden kanssa riittävät usein tilan hoitoon. Näitä ovat mm:
- Sinkkivoide: Sinkillä on kuivattava, ihoa suojaava ja haavoja parantava vaikutus. Vaurioituneille alueille levitetään kevyttä voidetta vähintään kaksi kertaa päivässä.
- Pähkinäpähkinä: Pähkinäpähkinä sisältää tanniineja, jotka vähentävät kutinaa ja tulehdusta. Pähkinäpähkinällä on myös supistava vaikutus, eli se supistaa ihoa. Ihon supistuminen pienentää haavan pintaa ja edistää siten paranemista. Tähän tarkoitukseen sopivat noitahasseliin perustuvat voiteet tai säännölliset kosteat kompressit.
Mitkä lääkkeet auttavat intertrigo-tulehdukseen?
Jos punoitus jatkuu useita päiviä tai haava vuotaa, haavaan on saattanut asettua bakteereja tai sieniä. Näissä tapauksissa hoito antibiooteilla tai sienilääkkeillä on tarpeen. Näitä tulisi käyttää vasta ihotautilääkärin tekemän asianmukaisen diagnoosin jälkeen. Diagnoosin tekemiseksi otetaan ihonäyte, josta tutkitaan taudinaiheuttaja mikroskoopilla. Arvioinnin jälkeen lääkäri valitsee lääkityksen taudinaiheuttajan mukaan.