Iho on suurin elimistömme ja vaikuttaa voimakkaasti hyvinvointiimme. Kuiva iho, jota kutsutaan myös kserodermiaksi tai kseroosiksi, vaivaa lähes kolmasosaa kaikista ihmisistä Saksassa. Silloin iho kutisee ja kiristää ja tarvitsee erityistä hoitoa, jotta se voi palautua.
Mistä tunnistan kuivan ihon?
Kuiva iho ilmenee tietyillä oireilla, jotka on helppo tunnistaa. Merkkejä tällaisista iho-ongelmista ovat:
- Väsynyt ja tylsä iho
- Kutina
- Karheus ja hilseily
- Tiukkuus
- Punoitus
- Erittäin kuiva iho: halkeilua
Kuivalla iholla ei aina tarvitse esiintyä kaikkia oireita. Useimmat kärsivät ainakin kolmesta oireesta.
Ketkä ihmiset kärsivät useammin kuivasta ihosta?
Jotkut ihmisryhmät ovat alttiimpia iho-ongelmille ja kuivalle iholle. Näitä ovat mm:
- Vauvat ja pikkulapset
- Iäkkäät ihmiset
- Ihmiset, jotka altistuvat tuulelle ja säälle päivittäin.
- Ihmiset, jotka joutuvat työssään paljon kosketuksiin veden kanssa.
Mitkä ovat kuivan ihon syyt?
Normaali iho sisältää paljon vettä ja on siksi pehmeä ja joustava. Tämä johtuu ihon lipidikalvosta, joka koostuu talista, hiestä, rasvoista, aminohapoista ja sarveissolujen suomuista. Tämä suojaa sitä kuivumiselta, mutta myös bakteereilta ja ympäristön vaikutuksilta. Jos tämä lipidikalvo vaurioituu, iho kuivuu.
Mitkä ovat kuivan ihon aiheuttajia?
Lipidikalvoon vaikuttavat negatiivisesti useat eri tekijät. Syyt jaetaan ulkoisiin ja sisäisiin vaikutuksiin. Ulkoisia laukaisevia tekijöitä ovat mm:
- Alhainen ilmankosteus: Kuiva sisäilman lämmitys, erityisesti talvikuukausina, voi kuivattaa ihoa.
- Usein toistuva pesu: Tiheä pesu kuumalla vedellä ja vahvoilla saippuoilla voi vaikuttaa ihon lipidikalvoon.
- Ikä: Iän myötä iho tuottaa vähemmän öljyä ja kosteutta, jolloin lipidikalvo heikkenee.
- Vesi: Tiheä ja pitkäaikainen kosketus veteen, esimerkiksi uinnin yhteydessä.
- UV-säteily: Liika auringonoton aiheuttama UV-säteily voi kuivattaa ihoa ja heikentää ihon luonnollista öljysulkua.
- Atooppinen ihottuma: Sairaudelle on ominaista hyvin kuiva iho, jossa on laikkuja, jotka ovat yleensä punaisia ja tulehtuneita.
Kuivan ihon sisäisiä laukaisijoita voivat olla:
- Ruokavalio: Epätasapainoinen ja ravintoainepitoinen ruokavalio voi edistää ihon kuivumista.
- Nesteiden puute: Jos elimistö ei saa riittävästi nesteitä, iho ei pysty ylläpitämään lipidikalvoa. Tämän seurauksena siitä tulee kuiva.
- Hormonivaihtelut: Murrosiän, raskauden tai vaihdevuosien aikana hormonitasapaino muuttuu, mikä vaikuttaa myös merkittävästi ihon ulkonäköön.
- Lääkkeet: Jotkin lääkkeet, kuten masennuslääkkeet, verenpainelääkkeet, diureetit ja aknelääkkeet, voivat kuivattaa ihoa.
Kuivalla iholla ei useinkaan ole vain yhtä yksittäistä syytä, vaan useat tekijät voivat olla vuorovaikutuksessa keskenään.
Mitä ongelmia kuiva iho aiheuttaa?
Potilaat, joilla on kuiva, kutiseva iho, raapivat usein, mikä voi tulehduttaa ihoa. Lisäksi häiriintynyt lipidikalvo mahdollistaa ympäristömyrkkyjen ja kemikaalien, esimerkiksi puhdistusaineiden, tunkeutumisen ihoon. Monet ihmiset kokevat kasvojen kuivan, hilseilevän ihon epämiellyttävänä ja häiritsevänä. Yleinen hyvinvointi kärsii usein sen seurauksena. Siksi kuivaa ihoa ei pidä jättää hoitamatta, vaan hoitaa oikein.
Miten kuivaa ihoa hoidetaan?
Kuivaa ihoa voidaan parantaa monin eri keinoin. Tavoitteena on palauttaa ihon optimaalinen kosteuspitoisuus ehjän lipidikalvon avulla.
Mikä voide auttaa kuivaan ihoon?
Kuivalle iholle tulisi suosia paksuja kosteusvoiteja. Vaseliiniin tai öljyihin perustuvat voiteet tai voiteet soveltuvat erityisen hyvin tähän tarkoitukseen. Niitä olisi käytettävä vähintään jokaisen kylvyn tai suihkun jälkeen. Kasvojen kuivalle iholle monet potilaat haluavat välttää rasvaa sisältäviä voiteita. Kevyemmät kosteusvoiteet, joissa on aktiivisia ainesosia, kuten keramideja, maitohappoa, glykolihappoa tai salisyylihappoa, voivat auttaa.
Monet voiteet sisältävät alkoholia säilyvyysajan pidentämiseksi. Tämä kuivattaa ihoa entisestään ja pahentaa ongelmia. Siksi kuivalle iholle tarkoitetut vartalovoiteet ja kasvovoiteet eivät saa sisältää alkoholia.
Mikä muu auttaa kuivaa ihoa vastaan?
Kuivan ihon ehkäisemiseksi tai parantamiseksi voidaan toteuttaa joitakin hyödyllisiä toimenpiteitä.
Käytä kylpemiseen ja suihkuun haaleaa vettä, sillä kuuma vesi voi kuivattaa ihoa.
- Miedot saippuat tai pesuvedet vaikuttavat vähemmän ihon luonnolliseen öljysulkuun.
- Aseta ilmankostuttimet, jos lämmitysilma on talvella kuivaa.
- Käytä aina aurinkovoidetta ulkoillessasi ja vältä auringonottoa voimakkaassa UV-säteilyssä.
- Meikatessa on käytettävä kuivalle iholle tarkoitettuja tuotteita.
Mitkä kotikonstit auttavat kuivaan ihoon?
Jotkut kotikonstit voivat auttaa kuivaan ihoon. On huolehdittava siitä, että käytetään puhtaita tuotteita ilman keinotekoisia lisäaineita.
- Öljyt ja voi: Öljyt, kuten oliiviöljy, jojobaöljy, manteliöljy ja karitevoi, voivat ravita ja kosteuttaa ihoa. Niitä tulisi levittää iholle suihkun tai kylvyn jälkeen, kun iho on vielä kostea.
- Maito ja hunaja: Kylpy maidon ja hunajan kanssa voi rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa. Tämä tapahtuu lisäämällä kupillinen maitoa ja teelusikallinen hunajaa kylpyveteen. Kylvyn tulisi kestää 15-20 minuuttia maltillisessa lämpötilassa.
- Noitapähkinä, joka tunnetaan myös nimellä witch hazel, rauhoittaa ja kiinteyttää ihoa, ja sitä käytetään usein kuivalle, herkälle ja ärtyneelle iholle. Noitapähkinä myös stimuloi verenkiertoa, mikä voi auttaa kiristämään ja silottamaan ihoa. Noitapähkinää voidaan käyttää märkäkompressina, kasvovoiteena tai voiteena.
Miten hoidan vauvojen kuivaa ihoa?
Vauvan tai pikkulapsen kuivaa ihoa ehkäisevänä toimenpiteenä kylvetystä ei pitäisi tehdä useammin kuin kaksi kertaa viikossa. Kylpylän lisäaineena pussillinen leseja vaikuttaa kosteuttavasti. Lisäksi kuivaihoiset vauvat tulisi voidella kosteuttavalla ja rasvaavalla voiteella heti lattian jälkeen. Jos vauvan kuivaan ihoon liittyy punaisia laikkuja, lääkärin tulisi tutkia vauva ihottuman varalta.