Kutina, joka tunnetaan myös nimellä kutina, on epämiellyttävä tunne iholla. Termi tulee latinankielisestä sanasta prurire, joka tarkoittaa kutinaa. Kutina voi olla oire monista eri sairauksista ja tiloista. Valitettavasti kutinan lisäksi monet kärsivät myös häpeän tunteesta ja elävät eristyksissä. Kutinan asianmukainen diagnosointi ja hoito voivat auttaa parantamaan elämänlaatua merkittävästi.
Mikä on kutina?
Pruritus on lääketieteellinen termi "pysyvälle kutinalle", tämä epämiellyttävä tunne iholla saa ihmiset haluamaan raapia itseään koko ajan. Jos sairastuneet antavat kutinalle periksi, se helpottaa hetkellisesti. Raapiminen rasittaa ihoa, ja syntyy kutinan ja raapimisen noidankehä. Vaikeissa tapauksissa syntyy raapimattomia alueita ja arpia.
Mitkä ovat kutinan eri muodot?
Spontaanisti ilmenevää voimakasta kutinaa kutsutaan ensin akuutiksi. Jos se kestää yli kuusi viikkoa tai toistuu, tila katsotaan krooniseksi. Kroonisesta kutinasta kärsivät ihmiset saattavat tuntea olonsa epämukavaksi jatkuvan kutinan vuoksi. Tämä voi aiheuttaa pruriitukselle huomattavia sosiaalisia vaikutuksia. Kutina voi johtaa myös unihäiriöihin, mikä vaikuttaa päivittäisiin toimintoihin ja työelämään.
Mitkä ovat kutinan oireet?
Jäykkäkouristus voi aiheuttaa useita oireita. Tärkeintä on, että se aiheuttaa epämiellyttävän tunteen iholla, jonka raapiminen tai hankaaminen voi aiheuttaa. Vaikeammissa tapauksissa kutina voi johtaa ihomuutoksiin, kuten punoitukseen, turvotukseen, rakkuloiden muodostumiseen tai kuoren muodostumiseen. Iho on usein altis kuivumiselle. Jos kutinaan annetaan periksi, naarmuuntuneet alueet voivat näkyä.
Miltä iho näyttää kutinaa?
Kutinaa on kahta eri muotoa. Näillä on erilaiset iho-olosuhteet:
- Pruritus cum materia: Tällöin kutina ilmenee ihosairauksien, kuten atooppisen ekseeman, dermatomykoosin, psoriaasin tai urtikarian, liitännäisoireena. Iho on punoittava, hilseilevä tai halkeileva edellisestä sairaudesta riippuen.
- Pruritus sine materia: Näissä tapauksissa kutinaa esiintyy ilman ensisijaisia näkyviä ihomuutoksia.
Miltä kutina tuntuu kutinan kanssa?
Kutina voi tuntua eri tavoin. Se voi olla lievää pistelyä, kirvelyä tai kirvelyä, tai sitä voidaan kuvata epämiellyttävänä vetävänä tai puristavana tunteena. Joskus kutina tuntuu kutinana, raapimisena tai raapimisena. On myös tapauksia, joissa kutina on niin voimakasta, että se koetaan kivuliaaksi. Kutinan tyyppi ja voimakkuus voivat vaihdella kutinan syyn, sijainnin ja vakavuuden mukaan.
Mitkä ovat syyt kutinaa?
Kutina johtuu ihon ylempien hermosäikeiden stimulaatiosta. Tämä stimulaatio tai ärsytys tapahtuu ihon tai veren erilaisten viestiaineiden välityksellä. Ärsytys johdetaan selkäytimen hermoista aivoihin. Tämä synnyttää impulssin raapia aluetta. Kutinaa voivat laukaista erilaiset viestiaineet. Siksi tunne kutisevilla alueilla voi olla hyvin erilainen jokaisella ihmisellä.
Mitkä tekijät voivat laukaista purismin?
Histamiinin tai serotoniinin kaltaisten viestiaineiden päästöt voivat käynnistyä eri tekijöiden vaikutuksesta.
- Ihosairaudet: erilaiset ihosairaudet, kuten ekseema, psoriaasi, nokkosihottuma (urtikaria), kosketusihottuma, psoriaasi.
- Systeemitaudit: systeemitaudit, kuten maksasairaudet (esim. kirroosi), munuaissairaudet, diabetes, kilpirauhassairaudet, syöpä tai HIV/AIDS.
- Lääkkeet: tiettyjen lääkkeiden, kuten antibioottien, masennuslääkkeiden tai opioidiryhmän kipulääkkeiden ja muiden lääkkeiden sivuvaikutus.
- Infektiot: Virustartunnat, kuten vesirokko, vyöruusu ja HIV, tai loiset, kuten päätäi.
- Fyysiset ärsykkeet: Ärsykkeet, kuten hyönteisten puremat, [auringonpolttama\]\(/auringonpolttama/), kylmän tai lämmön aiheuttamat.
- Psyykkiset sairaudet: Stressi, ahdistus, masennus tai muu mielisairaus.
- Raskaus: Raskausihottumaan voi liittyä voimakasta kutinaa.
Joissakin tapauksissa kutinaa voi laukaista myös useiden tekijöiden yhteisvaikutus. Jos esiintyy myös kutinaa ilman ihomuutoksia, diagnoosi vaikeutuu usein. Siksi kutinan syytä ei voida määrittää jokaiselle potilaalle.
Missä kehon osissa voi esiintyä kutinaa?
Sairastuneilla potilailla esiintyy kutinaa eri puolilla kehoa. Vaivoja voi esiintyä koko kehossa tai vain paikallisesti tietyllä alueella. Taudin esiintymisen mukaan erotetaan kaksi eri muotoa:
- Yleistynyt kutina: Kutinaa esiintyy koko kehossa, ja sillä voi olla erilaisia syitä.
- Paikallinen kutina: Kutinaa esiintyy vain tietyissä kehon osissa, kuten päässä (hiuspohjan kutina), kainaloissa, sukupuolielinten alueella (pruritus genitales ja pruritus vulvae) tai peräaukossa (pruritus ani).
Mitkä ovat kutinan eri muodot?
Laukaisevista tekijöistä riippuen voidaan erottaa erilaisia kutinan muotoja.
- Neuropaattinen kutina: Tämä kutina johtuu kutinan tuntemisesta vastaavien hermojen vaurioitumisesta tai toimintahäiriöstä. Esimerkki tästä on välilevytyrä. Tässä kutinan muodossa kutinaa esiintyy yleensä pienellä, rajatulla alueella.
- Psykogeeninen kutina: Kyseessä on kutina, joka johtuu psykologisista tekijöistä, kuten stressistä, ahdistuksesta tai masennuksesta. Vaikka kutina on todellista, sen syy ei johdu fyysisestä sairaudesta. Psykogeenisen kutinan uskotaan johtuvan endorfiinien vapautumisesta.
- Kolestaattinen kutina: Tämä kutinan muoto johtuu maksa- ja sappiongelmista, kuten hepatiitista, maksakirroosista. Asianomaiset valittavat kovaa epämukavuutta erityisesti iltaisin ja öisin. Tähän liittyy usein unihäiriöitä. Kutina rajoittuu yleensä jalkapohjiin ja käsien sisäpinnoille.
- Pruritus senilis: Tilaa esiintyy pääasiassa iäkkäillä ihmisillä ihon ikääntymisen ja kosteuden menetyksen vuoksi. Se voi johtua kseroosista ([kuiva iho\]\(/dry-skin/)) tai prurigo nodulariksesta, joka on ihosairaus, jolle ovat ominaisia pysyvät, kutisevat kyhmyt iholla. Kutinaa esiintyy tyypillisesti raajoissa, päässä ja kaulalla, ja se voi aiheuttaa kipua, unihäiriöitä ja heikentää elämänlaatua.
- Aquagenic pruritus: Tämä on harvinainen kutinatyyppi, joka ilmenee veden kanssa kosketuksiin joutumisen jälkeen. Sairastuneilla ihmisillä esiintyy voimakasta kutinaa iholla, kun he käyvät suihkussa, kylpevät tai uivat. Oireet voivat alkaa suoraan kosketuksesta veteen, mutta myös sen jälkeen, ja ne kestävät enintään tunnin.
Miten kutinaa hoidetaan?
Johtuen monista syistä kutina, hoito on hyvin yksilöllistä. Erityisen tärkeää on määrittää kroonisen kutinan syy. Jos kutinaa laukaisevat lääkkeet, fyysiset ärsykkeet tai sairaudet, parannusta voi tapahtua poistamalla syyt. Koska kutina lakkaa yleensä vain hyvin hitaasti, toteutetaan myös oireenmukaista hoitoa. Tätä käytetään myös, jos syy ei ole tiedossa.
Mikä lääkäri auttaa kutinaan?
Jos kärsit jatkuvasta tai voimakkaasta kutinasta, ota yhteys lääkäriin diagnoosin ja hoidon saamiseksi. Ensimmäinen yhteyshenkilösi voi olla yleislääkäri tai ihotautilääkäri (dermatologi), sillä he ovat erikoistuneet kutinaa aiheuttavien ihosairauksien diagnosointiin ja hoitoon. Jos kutina johtuu systeemisestä sairaudesta, lääkäri voi ohjata sinut erikoislääkärille, kuten gastroenterologille maksasairauden vuoksi tai nefrologille munuaissairauden vuoksi.
Mitkä yleiset toimenpiteet auttavat kutinaan?
Syystä riippumatta kroonisen kutinan hoitoon suositellaan perushoitoa. Kosteuden puute iholla ei ole vain pruritus senilis -oireyhtymässä. Siksi hoitotoimenpiteet ovat tärkeä osa hoitoa.
- Puhdistus: Älä käy suihkussa tai kylvyssä liian kuumassa vedessä ja käytä puhdistukseen vain mietoja saippuoita tai syndeettejä.
- Hoitava voide: Hoitele ihoa kosteuttavalla ja täydentävällä hoitovoiteella, joka vahvistaa ihoestettä ja jossa on ureaa, glyseriiniä tai maitohappoa.
- Vältä kosketusta ärsyttävien aineiden, kuten pesuaineiden ja villan kanssa.
- Stressi: Käytä rentoutumistekniikoita, kuten joogaa tai autogeenistä harjoittelua, stressin lievittämiseksi.
- Kosteus: Huolehdi riittävästä ilmankosteudesta huoneissa.
Mitkä lääkkeet toimivat kutinaan?
Hoitava lääkäri räätälöi kutinan lääkehoidon hyvin yksilöllisesti potilaalle. Tämä riippuu syystä ja elämänlaadun yksilöllisestä heikkenemisestä. Vaikeassa kutinassa ja siitä johtuvassa ihovauriossa seuraavat lääkkeet ovat tehokkaita voiteina tai voiteina ihon paikallishoitoon:
- Kortikosteroidit: lievittävät kutinaa ihosairauksissa, kuten ekseemassa, psoriaasissa tai kosketusihottumassa.
- Kalsineuriinin estäjät: säätelevät immuunijärjestelmää ja voivat siten vähentää tulehdusprosesseja.
- Paikallispuudutteet: Paikallispuudutusaineita, kuten lidokaiinia tai pramoksiinia, voidaan käyttää kutinan lyhytaikaiseen lievittämiseen.
Systeemisiä lääkkeitä käytetään yleistyneeseen kutinaan, jossa kutina leviää koko kehoon. Niitä on yleensä saatavana tabletteina.
- Antihistamiinit: Antihistamiinit, kuten difenhydramiini, setiritsiini tai loratadiini, voivat auttaa hoitoon allergiaan liittyvässä kutinassa.
- Immunosuppressantit: Niitä voidaan käyttää kutinaan liittyvien vaikeiden ihosairauksien hoidossa.
- Neuropaattiset kipulääkkeet: Neuropaattisia kipulääkkeitä voidaan käyttää pruritus sine materian hoidossa.
- Opioidiantagonistit: voidaan käyttää prurituksen hoidossa potilailla, joilla on opioideihin liittyvä pruritus.
Jotkin näistä lääkkeistä voivat aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia. Siksi niitä tulisi käyttää vain lääkärin valvonnassa.
Mitä kotiin korjaustoimenpiteitä toimivat kutina?
On olemassa erilaisia kotikonsteja, jotka auttavat voimakkaaseen kutinaan. Erityisesti todistettu hoidossa noitahasselilla, jota kutsutaan myös noitahasseliksi. Noitahasselin tisle sisältää vaikuttavia aineita, joilla on haavaa parantava, supistava ja tulehdusta ehkäisevä vaikutus. Noitapähkinän ansiosta kuivan ihon kosteus- ja rasvapitoisuus lisääntyy. Tämä lievittää kutinaa ja samalla ravitsee ihoa noitapähkinän ansiosta.
- Jos kutina on voimakasta, viileät, kosteat kompressit, joissa on jogurttia, mustaa teetä tai hieman etikkaa, voivat tarjota lyhytaikaista helpotusta asianomaisille. Iho on voideltava hyvin sen jälkeen.
- Kaurakylpy rauhoittaa ihoa ja lievittää kutinaa. Lisää vain kupillinen kaurahiutaleita kylpyveteen ja liota 15-20 minuuttia.
- Aloe vera: Aloe vera -geeli voi rauhoittaa ihoa ja lievittää kutinaa. Levitä geeliä yksinkertaisesti sairastuneelle alueelle ja anna sen imeytyä.
- Kamomillankukista valmistetulla teellä tehdyt kompressit ja kylvyt ovat tehokkaita tulehdusta vastaan ja edistävät naarmuuntuneiden ihoalueiden paranemista.
Voiko koirallani esiintyä kutinaa?
Koirat voivat myös kärsiä kutinasta, jota kutsutaan kutinaksi. Koirien kutinaan on useita syitä, kuten allergiset reaktiot ruokaan tai ympäristötekijöihin, kuten siitepölyyn, kirppujen puremiin, ihoinfektioihin ja loisiin, kuten punkkeihin. Kun koira kärsii kutinasta, se voi osoittaa merkkejä kutinasta, kuten jatkuvaa raapimista, puremista tai nuolemista tietyillä alueilla, karvanlähtöä tai ihomuutoksia, kuten punoitusta tai hilseilyä. Eläinlääkärin suorittama perusteellinen tutkimus voi auttaa tunnistamaan kutinan syyn, ja asianmukainen hoito voidaan aloittaa. Jäykkäkouristuksen syystä riippuen siihen voi kuulua lääkitys, erityisruokavalio tai hoito- ja hygieniatoimenpiteet. Lisäksi voit hoitaa koiraasi kotikonsteilla. Myös noitapähkinä sopii erityisen hyvin eläimille. Noitapähkinää sisältävät kääreet tai voiteet vähentävät kutinaa ja tukevat avoimien alueiden paranemista.