Kynsisieni ei ainoastaan näytä ruman näköiseltä, vaan voi myös aiheuttaa kipua, jos sitä ei hoideta. Sieni-infektio voi vaikuttaa sekä sormien että jalkojen kynsiin. Latinaksi onykomykoosiksi kutsuttua tautia esiintyy usein, ja noin joka viides aikuinen maailmassa sairastuu siihen.
Oireet kynsien sieni
Sormi- ja varpaankynnet on valmistettu sarvesta, joka sisältää runsaasti keratiinia. Tämä sarveiskerros muodostaa yleensä hyvän suojan patogeenien, kuten sienten tai bakteerien, tunkeutumista vastaan. Jos sarveiskerros on vaurioitunut tai vähemmän vakaa, bakteerit ja sienet voivat tunkeutua sisään.
Mistä voin tunnistaa kynsisienen?
![nagelpilz2.jpg]( =1400x940)
Vaurioituneen kynnen etureunasta alkaen värimuutos leviää koko alueelle. Tämän seurauksena kynsisieni ilmenee seuraavina oireina:
- tylsät, maitomaisen väriset kynnet alkuvaiheessa.
- hauraat kynnet ja yksittäisten kynsikerrosten irtoaminen.
- Vaaleat raidat tai täplät
- Kellertävästä ruskeaan vaihteleva värimuutos tai läiskät.
- Paksumpi kynsilaatta
- Kynsilevyn tulehdus
- ympäröivän ihon punoitus
Kynsisienen diagnosoimisesta on suuri etu jo alkuvaiheessa, kun kynnet menettävät kiiltoaan ja muuttuvat sameiksi. Tässä vaiheessa nopeasti aloitettu hoito voi lyhentää merkittävästi hoidon kestoa.
Onko kynsisieni vaarallinen?
Onychomykoosi ei ole hengenvaarallinen sairaus, mutta se voi aiheuttaa epämiellyttäviä seurauksia. Jos kynsisientä ei hoideta ajoissa, se voi levitä muihin kynsiin. Loppuvaiheessa sieni on syönyt kynnen ja se kuolee. Kipu leviää kärjistä sormiin ja varpaisiin. Arkipäiväisiin liikkeisiin, kuten sormilla tarttumiseen tai kävelyyn, liittyy kipua. Lisäksi kynsisieni voi aiheuttaa muita komplikaatioita. Toisaalta sieni voi levitä kynsistä kehoon. Samalla kynsisienen loppuvaiheessa syntyy usein pieniä ihovammoja. Niiden kautta virukset ja bakteerit voivat päästä elimistöön ja aiheuttaa tulehduksen.
Voiko kynsisieni aiheuttaa myös mustaa värimuutosta?
Kynsisieni voi näkyä myös kynsien mustana värimuutoksena. Jos sienet tunkeutuvat sarveiskerrokseen ja jättävät pieniä onkaloita, kynsi muuttuu mustaksi. Samoin erityinen sienityyppi, tummanpigmenttinen säikeinen sieni Neoscytalidiumdimidiatum, voi aiheuttaa kynsien mustan värimuutoksen. Tästä käytetään puhekielessä usein nimitystä musta kynsisieni. Mustaksi värjäytynyt kynsisieni ei kuitenkaan ole sen vaarallisempi kuin muutkaan tyypit. Myös hoito on sama kuin valkoisen kynsisienen kohdalla.
Syyt kynsien sieni
![nagelpilz3.jpg]( =1400x940)
Kynsisienen aiheuttavat yleensä säikeiset sienet eli dermatofyytit. Harvinaisissa tapauksissa myös hiiva- ja sienisienet voivat aiheuttaa infektion. Filamenttiset sienet rakastavat lämmintä, kosteaa ilmastoa, jollainen on ihon pinnalla. Keratiini on näille sienille tärkeä elämän perusta. Sormi- ja varpaankynnet, joiden keratiinipitoisuus on korkea, tarjoavat siksi ihanteelliset elinolosuhteet.
Mistä kynsien sieni tulee
Törmäämme sieniin monissa paikoissa jokapäiväisessä elämässä. Useimmiten kynsisieni on seurausta olemassa olevasta sairaudesta, kuten hoitamattomasta jalkasieni-infektiosta. Mutta myös pienet haavat kynsissä tai iholla voivat olla hyvä pääsypaikka sienelle. Lämpö ja kosteus ovat erityisen suotuisia sienikasvulle. Siksi dermatofyytit tarttuvat yleensä seuraavissa paikoissa:
- Uima-altaat, saunat ja kylpylät.
- Pukuhuoneet, suihkut ja paljasjalkaiset urheilumatot kuntosaleilla.
- hotellihuoneiden matot
- Kaikissa paikoissa, joissa vuokrataan kenkiä, kuten kiipeilykuntosaleissa, suksivuokraamoissa jne.
- Kenkäkaupat
Kynsisienen riskiryhmät
![nagelpilz4.jpg]( =1400x940)
Kaikki pienet vammat eivät johda välittömästi kynsisieniin. Heikentynyt immuunijärjestelmä tai huono verenkierto ovat yleisimpiä riskitekijöitä, jotka lisäävät infektioriskiä. Tämän vuoksi iäkkäät ihmiset sairastuvat todennäköisemmin tautiin. Erityisen tarkkana on oltava niiden, joilla on seuraavat ennakkotilat:
- Heikentynyt immuunijärjestelmä
- Diabetes
- Psoriaasi
- Verenkiertohäiriöt
- hikiset jalat
Esiintyykö kynsisieniä yhtä usein varpaissa ja sormissa?
Ihmiset joutuvat sormillaan useammin kosketuksiin vieraiden esineiden kanssa. Samalla kädet ovat kuivemmat ja niitä pestään useammin. Varpaat taas ovat usein kengissä, joissa on kostea ympäristö. Siksi kynsisientä esiintyy useammin varpaassa kuin sormessa.
Hoitaa kynsien sieni
![nagelpilz5.jpg]( =1400x940)
Kynsisieni ei häviä ilman hoitoa. Kynsisienessä tärkeää on varhainen havaitseminen, jos mahdollista jo alkuvaiheessa. Mitä nopeammin sieni hoidetaan, sitä lyhyempi sen kesto on. Yleensä potilaiden on varauduttava pitkäkestoiseen hoitoon, joka vaatii potilaalta myös jonkin verran kurinalaisuutta.
Mikä lääkäri kynsien sieni?
Kynsien sieni-infektioiden yhteyshenkilö on perhelääkäri. Mitä nopeammin aloitat hoidon, sitä helpommin ja nopeammin paranemisprosessi etenee. Ihotautilääkäri voi myös tehdä luotettavan diagnoosin mikroskooppi- ja laboratoriokokeiden avulla ja sulkea pois muut oireiden syyt.
Mitä lääkäri tekee, jos kynsisieni epäillään?
Kynsisienen hoidossa on tärkeää tuntea aiheuttava sieni. Näin voidaan käyttää kohdennettua sienilääkettä. Ihotautilääkäri ottaa varovasti näytteen kynnen saastuneelta alueelta lääketieteellisellä puristimella. Mikroskoopin avulla hän voi selvästi diagnosoida kynsisienen. Jotta sienityyppi voidaan määrittää, ihotautilääkäri valmistaa näytteestä sieniviljelmän laboratoriossa. Tätä varten kynsinäyte inokuloidaan ravinneliuoksella ja sienikasvua kiihdytetään. Nykyaikaiset laboratoriot voivat jo määrittää sienityypin geneettisen analyysin avulla (PCR-testi) ja näin lyhentää hoitoon kuluvaa aikaa.
Mikä auttaa kynsisieniä vastaan?
![nagelpilz6.jpg]( =1400x940)
Hoito riippuu pääasiassa taudin vaiheesta. Käytetään sienilääkkeitä, jotka tappavat sieniä. Kynsisienen alkuvaiheessa kynsilakat, tinktuurat tai voiteet, joissa on antimykoottisia aineita, ovat usein riittäviä. Jos kynsisieni on edennyt pitkälle, on käytettävä systeemisiä antimykotteja tablettien muodossa. Paikallishoitoon tarkoitettuja tuotteita on saatavana pääasiassa apteekeista.
Miten kynsilakka toimii kynsisieniä vastaan?
Voit hoitaa kynsisientä apteekista saatavalla lakalla. Nämä tuotteet sisältävät vaikuttavina aineina bifonatsolia, klotrimatsolia, ekonatsolia, ketokonatsolia, mikonatsolia ja sertakonatsolia. Nämä aineet ovat sienilääkkeitä, jotka torjuvat sieniä ja sen itiöitä. Vesimäinen lakka levitetään ohuelti ja se tunkeutuu kynteen. Ennen kynsilakan levittämistä kynsisieneen, kyseinen kynsi on viilattava mahdollisimman alas. Näin tehoaineet pääsevät helpommin onteloissa oleviin sieniin. Ihotautilääkärit ja lääketieteelliset jalkahoitajat tarjoavat myös viilausta.
Mitkä tabletit auttavat kynsisientä vastaan?
Kynsimykoosin tapauksessa tabletit on jaettu kahteen eri vaikuttavien aineiden ryhmään infektion aiheuttavan sienen mukaan. Filamenttisten mykoosien aiheuttamissa infektioissa, jotka muodostavat suurimman osan infektioista, käytetään tehoaineena terbinafiinia. Itrakonatsoli tehoaa hyvin menestyksekkäästi hiiva- ja sieni-itiöihin. Antimykootit vaativat reseptin, ja niitä saa käyttää vain lääkärin kanssa neuvoteltuaan. Erityisesti maksasairautta sairastavilla potilailla saanti on punnittava huolellisesti. Jos kynsisieni esiintyy raskauden ja imetyksen aikana, antimykottien käytöstä on myös keskusteltava ihotautilääkärin kanssa.
Mitkä korjaustoimenpiteet voivat myös auttaa kynsisieneen?
Hyvä vaikuttava aine kynsisieniin on bifonatsoli. Sitä käytetään voiteissa ja voiteissa sieniä vastaan. Koska tämä aine ei pääse tunkeutumaan yhtä syvälle kynsiin, bifonatsolia sisältävien tuotteiden tulisi sisältää lisäksi ureaa suurempana annoksena. Uudet tuotteet sisältävät terbinafiinia, jota käytetään alun perin tabletteina sienitauteja vastaan. 40 % hartsia sisältäviä voiteita suositellaan usein monien ajankohtaisten sienilääkkeiden valmisteeksi. Nämä aineet pehmentävät kynttä ja se voidaan poistaa vähitellen. Näin sienilääkkeet pääsevät vaikuttamaan paremmin.
Kuinka kauan kynsisienen hoito kestää?
Kynsisienen hoito on pitkäaikaista ja vaatii kärsivällisyyttä. Toisaalta kynsi ja sen keratiini tarjoavat parhaat edellytykset sienien kasvulle. Lisäksi sieniä ja itiöitä on vaikea tappaa kynsilaatan alta. Siksi kynsisienen paikallishoito lakalla, tinktuuralla tai voiteella voi kestää jopa 12 kuukautta. Kun kynsisieniä vastaan otetaan tabletteja, tauti häviää yleensä muutamassa viikossa tai kuukaudessa.
Mitä kotikonsteja auttaa kynsien sieni?
On olemassa joitakin kotikonsteja, joilla on sienilääkkeitä ja jotka voivat menestyksekkäästi torjua sieniä. Niiden vaikutus on kuitenkin liian pinnallinen taistellakseen taudinaiheuttajia vastaan vaikeasti tavoitettavissa olevilla sarveiskalvon alueilla. Siksi kotikonsteja voidaan käyttää pikemminkin tukevasti estämään sienten leviämistä muihin sormiin tai varpaisiin ja lievittämään kipua. Varpaiden sieni-infektioissa suositellaan usein jalkakylpyjä, jotta kynnet pehmenevät ennen niiden hiomista. Niihin voidaan sekoittaa sopivia kotikonsteja. Suositeltavia kotikonsteja kynsisienen hoitoon ovat:
- Ruokasooda kuivattaa kosteat alueet ja voi vähentää leviämistä edelleen. Soodaa voidaan ripotella varpaille jauheena tai tahnana.
- Teepuuöljyllä on sienilääkkeitä ja desinfioivia ominaisuuksia. Sitä laimennetaan neutraalilla öljyllä, kuten manteliöljyllä 1,1, ja sitä levitetään ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä pumpulipuikolla koskettamattomiin kynsiin. Laventeliöljyllä ja salviaöljyllä on myös samanlainen vaikutus.
- Eteeriset öljyt, kuten teepuu- tai laventeliöljy, jalkakylvyn lisäaineena hoitavat ja ehkäisevät valmistetta myös muilla kynsillä.
- Omenaviinietikka alentaa pH-arvoa ja luo siten epäsuotuisan ympäristön sienille. Jalka- tai käsikylvyssä se suojaa siten siirtymiseltä muihin varpaisiin tai sormiin.
- Esimerkiksi noitapähkinän tanniineilla on supistava vaikutus ja ne sulkevat siten haavat. Bakteerit pääsevät tunkeutumaan ihoon huonommin. Noitahasselia\]\(/witch hazel/) tulisi käyttää erityisesti halkeilleeseen ihoon. Noitapähkinää voi lisätä uutteena jalkakylpyyn tai käyttää voiteena varpaille tai sormille.
Mitä minun on otettava huomioon jokapäiväisessä elämässä kynsisienen kanssa?
![nagelpilz7.jpg]( =1400x940)
Kynsisieni voi tarttua nopeasti. Toisaalta siirtyminen muille alueille voi tapahtua potilaassa itsessään. Mutta myös muut ihmiset, erityisesti perheenjäsenet, voivat saada tartunnan. Siksi sienitautien yhteydessä on noudatettava tiukkaa hygieniaa. Seuraavat seikat on otettava huomioon:
- Potilaan tulisi käyttää sairastuneelle alueelle erillistä pyyhettä. Tämä on vaihdettava päivittäin tai jos se on kostea pidemmän aikaa.
- Jalkasienitautia sairastavilla on mahdollisuuksien mukaan käytettävä puuvillasukkia, jotka on vaihdettava joka päivä. Kengät on käsiteltävä sopivalla kengän desinfiointiaineella kerran viikossa.
- Manikyyri- ja pedikyyrivälineet on desinfioitava käytön jälkeen. Tämä pätee myös silloin, kun niitä on käytetty näennäisesti sairastumattomilla alueilla.
- Jos varpaiden kynsisieni on levinnyt, sukat ja vuodevaatteet on pestävä vähintään 60 °C:n lämpötilassa. On parasta käyttää tehopesuainetta. Jos pyykkiä ei voi pestä korkeassa lämpötilassa, käytä hygieniahuuhdetta.
- Älä kävele paljain jaloin kotona, uima-altaassa ja muissa vastaavissa tilaisuuksissa, jos sinulla on jalka- tai kynsisieni.
- Jos sinulla on kynsisieni varpaissa, kävele kylpyhuoneessa vain sukat jalassa ja ota ne pois vasta sängyssä. Vaihtoehtoisesti pyyhkeitä voi käyttää kylpymattona ja vaihtaa ne säännöllisesti.
Kuinka kauan minun on hoidettava kynsisientä?
Kynsisientä on hoidettava, kunnes lääkäri ei näe mikroskoopilla itiöitä. Niin kauan kuin niitä on, sieni voi levitä nopeasti uudelleen. Vaikka hoidon pitkä kesto koettelee kärsivällisyyttäsi, on tärkeää olla sinnikäs.
Voinko mennä jalkahoitajalle kynsisienen kanssa?
Kosmeettisen jalkahoidon sijaan kannattaa mennä jalkahoitajalle. Lääketieteelliseen jalkahoitoon kuuluu myös kynsisienen hoito. Jalkahoitajasi karhentaa kynnen ihon ammattitaitoisesti, jotta lakat, tinktuurat ja voiteet pääsevät tunkeutumaan hyvin.
Onko olemassa sisäpiirin vinkki kynsien sieni?
Melko uusi hoitomenetelmä kynsisienen hoitoon on lasersäteilytys. Laser tuhoaa sienet ja niiden itiöt lämmön avulla. Sienityypistä ja taudin asteesta riippuen valitaan erilaisia menetelmiä. Usein tarvitaan useita hoitoja. Paranemisaste on 68-80 prosenttia. Menettelyn haittapuolena on, että sairausvakuutusyhtiöt eivät korvaa hoitokustannuksia.
Estä kynsien sieni
![nagelpilz8.jpg]( =1400x940)
Yksinkertaisilla muutoksilla elämäntavoissa voidaan vähentää kynsisienen riskiä.
- Uima-altaassa, saunassa ja kuntosalien suihku- ja pukuhuoneissa tulisi käyttää uimakenkiä.
- Kuivaa kädet ja jalat huolellisesti pesun tai suihkun jälkeen. Älä unohda jalkojen välejä ja kynsien ympärillä olevaa aluetta.
- Hikeä imeviä puuvillasukkia tulisi käyttää hikisten jalkojen välttämiseksi.
- Kenkien tulisi olla hengittävää nahkaa. Anna kenkien tuulettua hyvin käytön jälkeen, mieluiten 24 tuntia. Vain puisia kenkäpuita tulisi käyttää, koska tämä materiaali voi imeä kosteutta.
- Säännöllinen lääketieteellinen jalkojenhoito on suositeltavaa riskipotilaille, joilla on diabetes ja verenkiertohäiriöt. Kynsisieniä vastaan tehdään ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Hoito kuuluu osittain sairausvakuutuksen piiriin.
- Käsiä ja jalkoja on hoidettava säännöllisesti sopivalla voiteella. Tämä tekee kuivasta ja hauraasta ihosta joustavamman ja vähemmän halkeilevan.
Mitä kotikonsteja voidaan käyttää kynsisienen ehkäisemiseksi?
Riippuen kynsisienen syystä, useat ennaltaehkäisevät toimenpiteet voivat auttaa.
- Jalkakynsisien osalta: Jalkakynsisien on hoidettava mahdollisimman pian. Laventeliöljy ja teepuuöljy ovat tehokkaita sieniä vastaan. Molemmat eteeriset öljyt voidaan sekoittaa hoitavaan neutraaliin öljyyn, kuten manteli- tai kookosöljyyn, suhteessa 1:1. Seosta hierotaan sitten pumpulipuikolla sairastuneille alueille. Jalkakylpy laventeli- ja teepuuöljyllä auttaa myös tehokkaasti jalkasieniin.
- Halkeilevalle iholle ja pienille haavoille: Kuiva iho, jossa on halkeamia, pyrkii halkeilemaan. Tanniinilla on supistava ja haavoja parantava vaikutus. Tärkeitä arvokkaiden parantavien aineiden toimittajia ovat [noitahassel\]\(/witch hazel/) ja musta tee. Molempia kotikonsteja voidaan käyttää jalkakylpyinä nopean paranemisen edistämiseksi. Myös noitapähkinävoide soveltuu hyvin tähän tarkoitukseen.