Nokkosihottuma, jota kutsutaan myös nokkosihottumaksi, on ihosairaus, jolle on ominaista kutiava vyöruusu. Sairauden nimi tulee vanhasta saksankielisestä sanasta "næssel", joka tarkoittaa "nokkosta". Termi viittaa siihen, että nokkosihottuma muistuttaa nokkosihottumaa, joka syntyy, kun kosketetaan nokkosta.
Mitkä ovat nokkosihottuman oireet?
Nokkosihottuman oireet vaikuttavat pääasiassa ihoon. Joissakin tapauksissa voi kuitenkin esiintyä myös muita fyysisiä oireita:
- Kutina: Voimakas kutina on nokkosihottuman yleisin oire, ja se voi olla hyvin ahdistava.
- Punaiset, kohollaan olevat ihottumat: Niitä voi esiintyä eri puolilla kehoa, ja niiden koko ja muoto vaihtelevat.
- Turvotus: Nokkosihottumaan voi liittyä ihon turvotusta, erityisesti silmien ja huulten ympärillä.
- Angioedeema: Joillakin potilailla esiintyy turvotusta, joka johtuu ihon vedenpidätyskyvystä ja jota esiintyy kasvojen nokkosihottuman yhteydessä. Angioedeemaa voi esiintyä sekä samanaikaisesti vyöruusujen kanssa että ainoana oireena.
- Kuuma iho: Useimmat potilaat valittavat epämiellyttävän ylikuumasta ihosta.
- Päänsärky ja nivelkipu: Kun nokkosihottuma johtuu tulehduksesta elimistössä, myös päänsärky ja nivelkipu ovat yleisempiä.
- Kuume: Nokkosihottuma aiheuttaa joillakin sairastuneilla kuumetta, varsinkin jos nokkosihottuman syy on tarttuva.
- Kipu: Kun elimistössä on tulehdus tai akuutti puhkeaminen, nokkosihottuma voi aiheuttaa myös kipua.
Onko nokkosihottuma vaarallista?
Nokkosihottuma on erittäin epämiellyttävä potilaille, mutta ei vaarallinen. Jos kyseessä on allerginen muoto, on kuitenkin ehdottomasti varottava anafylaktista sokkia. Jos oireiden lisäksi esiintyy verenkierron vaihtelua, sydämentykytystä, verenkierron heikkoutta ja hengenahdistusta, on otettava välittömästi yhteyttä lääkäriin. Potilaiden on oltava varovaisia myös angioedeeman kanssa. Jos hengitysteiden alueelle muodostuu turvotuksia, se voi johtaa akuuttiin hengenahdistukseen.
Mikä on nokkosihottuman kulku?
Nokkosihottuma esiintyy jaksoina, jotka esiintyvät pääasiassa öisin. Monissa nokkosihottuman muodoissa oireet häviävät muutamassa minuutissa tai tunnissa, viimeistään asianmukaisen lääkityksen jälkeen. Usein oireet puhkeavat uudelleen seuraavien päivien aikana.
Miten voin erottaa nokkosihottuma muista ihosairauksista?
Monissa tapauksissa nokkosihottuma voidaan tunnistaa selvästi iholle tyypillisistä vyöryistä. Monet ihosairaudet, kuten [ekseema]() tai [neurodermatiitti](), aiheuttavat voimakasta kutinaa iholla. Muista sairauksista poiketen kynsillä raapiminen ei helpota nokkosihottumaa. Sen sijaan sairastuneet hierovat sormenpäillään ihoalueita. Näin nokkosihottuman tulehtuneita ihoalueita saadaan vähemmän.
Mikä on nokkosihottuman syy?
Nokkosihottuman syynä on immuunisolujen, niin sanottujen syöttösolujen, lisääntynyt aktiivisuus. Ne vapauttavat histamiinia, joka on tulehdusta edistävä viestiaine. Tämä viestiaine saa kehon suonet laajenemaan ja ihon verisuonet muuttumaan läpäisevämmiksi. Tämän seurauksena ihon syvempiin kerroksiin kehittyy oireita, kuten ihottumaa, turvotusta ja kutinaa.
Mitkä ovat nokkosihottuman eri muodot?
Urtikaria jaetaan eri muotoihin. Se erotetaan yleensä toisistaan laukaisevan tekijän ja keston mukaan:
- Spontaani urtikaria: Spontaanissa urtikariassa tyypillisiä ihottumia muodostuu yleensä koko kehoon. Jos oireet paranevat kuuden viikon kuluessa, sitä kutsutaan akuutiksi spontaaniksi urtikariaksi. Tämä on usein seurausta infektiosta. Toinen syy voi olla allerginen reaktio ampiaisen pistosta, ruoasta tai lääkkeestä. Kroonisen spontaanin nokkosihottuman paraneminen kestää paljon kauemmin ja voi kestää useita kuukausia. Laukaisevat tekijät ovat usein samanlaisia kuin akuutissa muodossa, mutta vaikuttavat elimistöön pidempään. Ne voivat olla krooninen sairaus, pitkäaikainen lääkitys, ruoka tai kosmetiikka.
- Fyysinen nokkosihottuma: Altistuminen ulkoisille ärsykkeille, kuten kylmälle, kuumuudelle tai UVA-valolle, laukaisee viestiaineita. Myös hankaavat vaatteet tai ihon raapiminen voivat laukaista nokkosihottuman.
- Muut nokkosihottuman muodot: Muita muotoja ovat hikoiluurtikaria, jonka voi laukaista runsas hikoilu liikunnan, kuuman kylvyn tai mausteisen ruoan aikana. Liian pitkä vedessä oleskelu tai fyysinen rasitus voi myös laukaista nokkosihottuman. Yleinen muoto on kosketusurtikaria, jonka voi aiheuttaa kemikaalien, puhdistusaineiden tai myrkyllisten kasvien koskettaminen.
Mitkä ovat tunnetut laukaisevat spontaani nokkosihottuma?
Nokkosihottuman laukaisijat ovat hyvin erilaisia. Noin 20 prosentilla potilaista ei voida tunnistaa mitään syytä.
- Allergiat: Nämä voivat olla ruoka- ja lääkeallergioita, hyönteisten puremia ja pistoja, kosmetiikkaa ja muita aineita.
- Autoimmuunisairaudet: Nokkosihottuma voi olla myös oire autoimmuunisairauksista, kuten lupuksesta tai kilpirauhassairaudesta.
- Tartuntataudit: Jotkut tartuntataudit, kuten hepatiitti, mononukleoosi ja muut, voivat aiheuttaa nokkosihottumaa.
Pitääkö minun nähdä lääkäriin nokkosihottuma?
Nokkosihottuma on oireinen tila, jolla voi olla erilaisia syitä. Lääkäri voi helpommin tunnistaa nokkosihottuman syyn. Lääkäriä on siksi kuultava nopean ja tehokkaan hoidon saamiseksi.
Onko nokkosihottuma tarttuvaa?
Nokkosihottuma johtuu elimistön yksilöllisestä reaktiosta erilaisiin laukaiseviin tekijöihin. Siksi tauti ei ole tarttuva.
Voiko Corona laukaista nokkosihottumaa?
Useissa raporteissa nokkosihottumaa on havaittu yhdessä koronataudin kanssa. Epäillään, että virus stimuloi immuunisoluja. Myös tehosterokotus voi harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa nokkosihottumaa.
Miten nokkosihottumaa hoidetaan?
Nokkosihottumaa ei voi parantaa. Koska tila on usein vain merkki jostakin muusta sairaudesta, nokkosihottuman syy on selvitettävä. Jos nokkosihottuma johtuu tietyistä laukaisevista tekijöistä, niitä on vältettävä kaikin keinoin. Tämä voi vähentää tai ehkäistä oireita. Noin 80 prosentilla potilaista laukaiseva tekijä voidaan löytää. Yleensä tauti häviää yleensä itsestään.
Mitkä lääkkeet auttavat nokkosihottumaa vastaan?
Koska nokkosihottumaa ei voi parantaa, hoito keskittyy oireisiin. Tähän on saatavilla joitakin tehokkaita lääkkeitä.
- Antihistamiinit: Nämä lääkkeet auttavat lievittämään turvotusta ja kutinaa. Vaikuttavat aineet estävät oireita aiheuttavaa histamiinia. On olemassa sekä reseptivapaita että reseptillä saatavia antihistamiineja.
- Kortikosteroidit: Jos nokkosihottuma on vaikea tai sietämätön, lääkäri voi määrätä kortikosteroideja, kuten kortisonia. Tämä vähentää tulehdusta ja lievittää oireita.
- Immunoglobuliinit: Vaikeissa nokkosihottumatapauksissa voidaan antaa erityyppistä proteiinia, jota kutsutaan immunoglobuliineiksi, oireiden lievittämiseksi.
Mikä muu auttaa nokkosihottumaa vastaan?
Tietyissä nokkosihottuman muodoissa UV-valohoito voi lievittää oireita.
Lievissä tapauksissa oireiden, kuten kutinan ja kuumuuden, hoitaminen kosteusvoiteilla voi auttaa.
Mitä kotiin korjaustoimenpiteitä auttaa nokkosihottuma?
On olemassa joitakin kotikonsteja, jotka voivat auttaa lievittämään nokkosihottuman oireita.
- Kylmä vesi: Kylmävesikylpy tai kylmäpakkaus voi lievittää kutinaa ja vähentää turvotusta. Kylmä saa verisuonet supistumaan ja vähentää histamiinin vapautumista.
- Juusto: Paksun kerroksen juuston levittäminen sairastuneelle alueelle ja sen jättäminen päälle vähintään 30 minuutiksi auttaa oireisiin.
- Aloe vera: Aloe veralla on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, ja se voi auttaa vähentämään turvotusta ja lievittämään kutinaa.
- Noitapähkinä: Noitapähkinällä on kutinaa ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Samalla noitapähkinä supistaa verisuonia ja vähentää siten histamiinin vapautumista.
Miten nokkosihottuma hoidetaan lapsilla?
Lasten nokkosihottuma johtuu yleensä infektiosta, kuten flunssasta, välikorvatulehduksesta tai nielurisatulehduksesta. Koska vauvojen ja lasten nokkosihottuma kestää yleensä vain muutaman päivän, sitä voidaan ensin hoitaa kotikonsteilla. Varmuuden vuoksi on syytä kääntyä lastenlääkärin puoleen. Jos pikkulasten tai vauvojen nokkosihottuma on hyvin kutiava, lääkäri voi myös määrätä histamiineja. Annostus on kuitenkin sovitettava yksilöllisesti, joten reseptivapaita valmisteita ei pidä käyttää ilman konsultaatiota.
Onko nokkosihottuma vaarallista raskauden aikana?
Raskauden aiheuttamat hormonaaliset muutokset voivat suosia nokkosihottumaa tai aiheuttaa sen uusiutumisen. Jos oireet ovat vaikeita, kuten kutinaa, hoitava lääkäri päättää mahdollisesta lääkityksestä. Voi kuitenkin käydä myös niin, että jo olemassa oleva nokkosihottuma katoaa yhtäkkiä. Syntymättömälle lapselle ei ole tartuntariskiä.