Punoitus ja hilseilevä iho pään tai kasvojen alueella ovat ensimmäiset merkit seborrooisesta ekseemasta. Tämä ihosairaus, jota kutsutaan myös seborrooiseksi ihottumaksi, on yleensä vaaraton. Erityisesti silloin, kun seborrooinen ihottuma vaikuttaa kasvojen näkyviin alueisiin, seborrooinen ihottuma voi vaikuttaa myös itsetuntoon. Tämän artikkelin tarkoituksena on auttaa siitä kärsiviä oppimaan lisää seborrooisesta ekseemasta ja hoitovaihtoehdoista.
Mitkä ovat seborrooisen ekseeman oireet?
Seborrooisessa ekseemassa kellertäviä suomuja esiintyy yleensä kasvoissa tai hiusten alla. Hilse on huomattavan rasvaista ja esiintyy pääasiassa yhtenäisinä tulehduspesäkkeinä. Ihon alla oleva iho on punainen ja ärtynyt. Jos päänahka on vaurioitunut, joissakin tapauksissa voi esiintyä myös kutinaa. Samoin jos seborrooinen ekseema esiintyy usein päänahassa, voi esiintyä hiustenlähtöä. Oireet ilmenevät epäsäännöllisinä jaksoina.
Milloin kutinaa esiintyy seborrooisessa ekseemassa?
Seborrooinen ekseema ei yleensä kutise. Poikkeuksena on päänahan krooninen kulku. Tällöin voi kehittyä voimakas kutina. Raapimista on vältettävä kaikin keinoin, sillä muuten on suuri riski saada sekundaarinen infektio.
Missä kehon osissa esiintyy seborrooinen ekseema?
Seborrooinen ekseema esiintyy tavallisimmin kehon alueilla, joilla on enemmän talirauhasia. Näitä ovat mm:
- Päänahka
- Kulmakarvojen välissä ja päällä
- nenän ympärillä ja poskilla
- korvien päällä ja takana
- Harvoin rintalastassa ja selässä rintarangan alueella.
- Harvoin ihopoimut rintojen alla, kainaloiden alueella tai nivusissa.
- Miehillä parran alueella
- Miehillä sukupuolielinten alueella
Mitkä ovat seborrooisen ekseeman eri muodot?
Seborrooinen ekseema voi esiintyä eriasteisena ja eriasteisena. Siksi tauti jaetaan kolmeen eri muotoon:
- Seborrooinen ekseema: ihottuman esivaihe, jossa esiintyy paikallista hilseilyä ja punoitusta, voimakasta hikoilua ja talineritystä.
- Fokaalinen seborrooinen ekseema: keskivaikea tai vaikea taudinkulku, tulehduspesäkkeet punoittavat, epäsäännöllinen ja kellertävä hilseily, krooninen taudinkulku.
- Levinnyt seborrooinen ekseema: keskivaikea tai vaikea kulku, laajoja, hilseileviä ja tulehduksellisia punoittavia ihopisteitä, joskus itkeviä ja kuoriutuvia ihovaurioita.
Voinko sekoittaa seborrooisen ekseeman muihin ihosairauksiin?
Seborrooisen ekseeman oireet ovat samanlaisia kuin muiden ihosairauksien oireet. Psoriasis, jota kutsutaan myös psoriaasiksi, oireilee samankaltaisesti. Ne voidaan erottaa toisistaan ihomuutosten leviämisen perusteella. Molemmissa ihosairauksissa punoitus ja hilseily ylittävät otsan ja hiusrajan välisen rajan. Psoriaasissa sairastunut alue on terävästi rajattu. Seborrooisessa ekseemassa on sen sijaan tulehdustaskuja, jotka eivät ole selvästi rajattuja. Toinen vihje on hiustenlähtö, jota esiintyy vain seborrooisessa ihottumassa. Tarkan diagnoosin voi tehdä lääkäri.
Miten tunnistan vauvojen seborrooisen ekseeman?
Erikoismuoto on vauvojen seborrooinen ekseema, jota kutsutaan puhekielessä gneissiksi. Tälle ihosairaudelle ovat tyypillisiä terävästi rajatut, punoittavat alueet. Vaurioituneet alueet ovat kellertävien suomujen peitossa, mutta ne eivät juurikaan aiheuta kutinaa. Tauti alkaa yleensä 2. ja 4. elinviikon välisenä aikana päänahasta niin sanotulla "kehtolakilla". Vaikeusasteesta riippuen myös otsa, kaula ja vaippa-alue nivusineen voivat sairastua myöhemmässä vaiheessa.
Mikä on seborrhoisen ekseeman syy?
Taudin tarkkaa syytä ei ole vielä tutkittu. Oletetaan, että seborrooinen ekseema johtuu useista tekijöistä. Lisääntyneen talintuotannon oletetaan olevan tärkeä tekijä. Toinen tekijä voi olla hiivasienen, Malassezia furfurin, tavallisesti vaaraton asuttaminen iholla.
Mitkä ovat seborrooisen ekseeman riskitekijät?
Seborrooinen ekseema voi esiintyä kaikenikäisillä ja -sukupuolisilla ihmisillä. Suurin osa sairastuneista on miehiä. On olemassa joitakin tekijöitä, jotka voivat lisätä riskiä. Näitä ovat mm:
- Ikä: Seborrooinen ekseema on yleisempi 30-60-vuotiailla.
- Perinnöllisyys: Suvussa esiintyvä sairaus lisää riskiä sairastua siihen.
- Hormonit: Hormonaaliset muutokset voivat pahentaa seborrooista ekseemaa. Vauvat ja naiset raskauden tai vaihdevuosien aikana sairastuvat todennäköisemmin.
- Sairaudet: Henkilöillä, joilla on neurologisia sairauksia, kuten Parkinsonin tauti tai HIV, on suurempi riski sairastua seborrooiseen ekseemaan.
- Stressi: Seborrooinen ekseema voi käynnistyä tai pahentua stressin vuoksi.
- Ihon kunto: Ihmiset, joilla on rasvainen iho ja hiukset, ovat myös alttiimpia seborrooiselle ekseemalle.
- Sää: Useimmilla oireet vähenevät kesäkuukausina.
Miten seborrooinen ekseema hoidetaan?
Ihosairauden hoito riippuu oireiden muodosta ja vakavuudesta. Toistaiseksi ei ole olemassa hoitoa, joka parantaisi seborrooisen ekseeman kokonaan. Seborrooinen ekseema on vaaraton tila, joka ei ole tarttuva. Oireita, kuten hilseilyä ja punoitusta, voidaan hoitaa hyvin.
Mitkä korjaustoimenpiteet auttavat seborrooinen ekseema?
Hoitoon käytetään erilaisia vaikuttavia aineita. Tavoitteena on vähentää sienitartuntaa. Tehokkaita lääkkeitä ovat mm:
- Sienilääkkeet: Ulkoisesti käytettynä nämä sienilääkkeet torjuvat hiivasienen leviämistä. Tähän ryhmään kuuluvat mm: Seleniumsulfidi, sinkkipyritioni ja vaikeampien oireiden hoitoon ketokonatsoli ja mikonatsoli.
- Keratolyytit: Nämä aineet irrottavat kuolleita ihosoluja, jotka voivat tukkia huokoset. Salisyylihapon kaltaiset aineet vähentävät siten seborrooisen ekseeman vaikutuksia.
- Kalsineuriinin estäjät: Nämä estävät immuunijärjestelmää ja vaikuttavat tulehdusta ehkäisevästi. Erityisesti vaikuttava aine pimekrolimuusi on osoittanut alustavaa menestystä seborrooisen ekseeman hoidossa. Tähän ryhmään kuuluu myös vaikuttava aine takrolimuusi, jolla sanotaan olevan myös sienitautia ehkäisevä vaikutus Malassezia furfur -ihosieneen.
- Glukokortikoidi: Vaikeassa punoituksessa tai vuototapauksissa kortisonia käytetään ennen antimykotiinihoitoa. Se hillitsee tulehdusta ja sillä on kuivattava vaikutus.
Vaikuttavat aineet sisältyvät ulkoisesti käytettäviin voiteisiin ja voiteisiin. Ne auttavat nenän, korvien ja vartalon seborrooiseen ekseemaan. Päänahkaan käytetään erityisiä shampoita.
Mikä shampoo auttaa seborrhoeista ekseemaa vastaan?
Jos oireita esiintyy karvaisilla alueilla, kuten päänahassa, parrassa tai rinnassa, tarvitaan erityistä seborrooisen ekseeman vastaista shampoota. Monet potilaat valitsevat shampooksi hilseilynestotuotteiden testivoittajan. Nämä tuotteet eivät yleensä sovellu, koska ne ovat tehokkaampia kuivaa päänahkaa vastaan. Väärän seborrooisen ekseeman korjaustoimenpiteen valitseminen voi pahentaa oireita. Sen sijaan on suositeltavaa käyttää tuotteita, joissa on antimykoottisia aineita, kuten seleenisulfidia tai ketokonatsolia. Silmien suojaamiseksi on parempi käyttää kulmakarvojen seborrooiseen ekseemaan tarkoitettua voidetta tai voidetta.
Milloin minun pitäisi mennä lääkäriin seborrooisen ekseeman vuoksi?
Ihotautilääkäri voi tehdä tarkan diagnoosin ja neuvoa hoitovaihtoehtoja. Joillakin ihosienen lääkkeillä tai hoidoilla voi olla ei-toivottuja sivuvaikutuksia. Erityisesti allergioiden tapauksessa oikean lääkityksen valinnan voi tehdä vain lääkäri. Lisäksi ihotautilääkäri voi suorittaa ihon ja oireiden säännöllistä seurantaa uusiutumisen estämiseksi.
Millä toimenpiteillä tuetaan seborrooista ekseemaa?
Lääkityksen lisäksi elämäntapamuutokset voivat lievittää oireita. Ruokavaliolla on tärkeä rooli seborrooisessa ekseemassa. Sokerin, hiilihydraattien ja eläinrasvojen välttäminen voi vähentää talintuotantoa. Stressin vähentäminen rentoutumistekniikoilla, kuten joogalla, voi myös vaikuttaa myönteisesti ihon ulkonäköön. Vaikeissa tapauksissa valohoito, joka antaa ultraviolettivaloa vaurioituneeseen ihorakenteeseen, voi lievittää oireita.
Miten seborrooinen ekseema hoidetaan vauvoilla?
Imeväisikäisten ihottumaa ei yleensä tarvitse hoitaa. Tauti ei vaikuta lapsiin. Ensimmäisen elinvuoden aikana päänahka häviää itsestään. Paksua hilseilyä päänahassa voidaan pehmentää hieromalla sitä öljyllä tai rasvaisella voiteella. Kahden tunnin kuluttua ne voidaan helposti hieroa pois kylvyssä. Jos muut ihoalueet kärsivät hilseestä, säännöllinen kylpeminen, johon on lisätty hieman öljyä, auttaa yleensä. Vauvan ihoa hoidetaan kosteusvoiteilla. Vaurioituneita ihopoimuja hoidetaan sinkkivoiteella, jotta niihin ei muodostu avoimia kohtia. Jos sinkkivoide ei riitä, on otettava yhteys lääkäriin.
Milloin minun pitäisi viedä lapseni lääkäriin seborrooisen ekseeman vuoksi?
Jos epäillään seborrooista ekseemaa, lääkärissä käynti voi olla suositeltavaa. Tämä pätee erityisesti, jos diagnoosi on epävarma tai oireet pahenevat hoidosta huolimatta. Usein epäily voidaan selvittää rutiinitarkastuksen yhteydessä. Jos lapsella on myös voimakasta kutinaa tai itkuisuutta kolmannesta elinkuukaudesta lähtien, on ehdottoman tärkeää, että lapsi menee lääkärin vastaanotolle. Tämä voi olla merkki komplikaatioista, jotka on hoidettava nopeasti.
Mitkä kotikonstit auttavat seborrooiseen ekseemaan?
On olemassa useita kotikonsteja, jotka voivat auttaa lievittämään seborrooisen ekseeman oireita. On kuitenkin tärkeää huomata, että jotkin kotikonstit eivät ole yhtä tehokkaita kaikilla potilailla. Allergikoille testi liotetulla vanupallolla ihoalueelle, joka ei ole näkyvissä, on hyödyllinen. Joitakin kotikonsteja, joista voi olla apua seborrooisen ekseeman hoidossa, ovat:
- Teepuuöljy: Teepuuöljy sisältää aineita, jotka toimivat sieni-infektioita vastaan. Tämän seurauksena se voi auttaa vähentämään hilseilyä ja punoitusta päänahassa. Käytä sitä lisäämällä muutama tippa shampooseen tai hiustenhoitotuotteisiin ja sekoita hyvin.
- [Noitahasseli](): Noitahasselin tanniinit reagoivat ihon proteiinien kanssa. Tämä muodostaa iholle ohuen suojakalvon. Tämän supistavan ominaisuuden ansiosta noitahasseli on tehokas kutinaa vastaan ja estää tulehdusta seborrooisessa ekseemassa. Säännöllinen hoito seborrooisen ekseeman hoidossa noitahasselilla rauhoittaa ihoa ja punoitus hellittää nopeammin.
- Kookosöljy: Kookosöljyllä on antimikrobisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, ja se voi auttaa rauhoittamaan ihoa. Öljyä levitetään vaurioituneille alueille tai käytetään hiusnaamiona.
- Omenaviinietikka: Omenaviinietikka auttaa tasapainottamaan ihon pH:ta seborrooisessa ekseemassa. Tämä vaikeuttaa sienten ja bakteerien leviämistä iholle. Etikkaa laimennetaan vedellä, ja sitä levitetään vanulapulla.
Jos oireet pahenevat tai ilmenee lisävaivoja, tuotteet on lopetettava välittömästi.