Syyhy, joka tunnetaan lääketieteellisesti nimellä syyhy, on jälleen yleistymässä myös Saksassa. Ihosairauden aiheuttavat punkit, ja sen luultiin jo kuolleen sukupuuttoon. Viime vuosina syyhytapaukset ovat jälleen lisääntyneet. Tauti ei ole vaarallinen, mutta se aiheuttaa voimakasta kärsimystä voimakkaan kutinan vuoksi.
Mikä on syy syyhyyn?
Syyhyn aiheuttajia ovat punkit, jotka asettuvat ihmisten iholle. Naaraspuoliset syyhypunkit kaivavat ihoon tunneleita munimaan sinne. Kanavat ovat enintään kolme senttimetriä pitkiä, kiemuraisia ja punaruskeita. Punkit kuuluvat punkkeihin, mutta ne eivät näy paljaalla silmällä. Eläimet jättävät kanaviin eritteitään, jotka ärsyttävät immuunijärjestelmää.
Mitkä ovat syyhyn oireet?
Syyhyn alkuvaiheessa punkkikanavat ovat ainoat merkit taudista. Koska muita oireita ei ole, syyhyä ei huomata. Vasta kahden-viiden viikon kuluttua immuunijärjestelmä reagoi punkkien eritteisiin. Tämä aiheuttaa voimakasta [kutinaa](), punoitusta ja kirvelyä. Jos tautia esiintyy toistuvasti, elimistö reagoi punkkitartuntaan muutamassa päivässä.
Miltä syyhy näyttää?
Syyhyn iholle ovat tyypillisiä pienet, punoittavat papanat, jotka ovat usein täynnä nestettä. Jos poppeleja raaputetaan auki, syntyy usein tulehdus, johon liittyy voimakasta punoitusta ja verenvuotoa. Tämän seurauksena myöhemmin muodostuu kuoria. Lapsilla syyhy voi aiheuttaa iholle rakkuloita. Syyhy luullaan alkuvaiheessa usein tavalliseksi [ekseemaksi](). Syyhyn ulkonäkö voi kuitenkin olla myös epätyypillinen ja poiketa klassisista oireista.
Mistä voin tunnistaa syyhyn?
Punkit suosivat lämpöä ja ovat erityisen aktiivisia silloin. Epätavallisen voimakas kutina, erityisesti lämpimässä, on selvä merkki syyhystä. Sairastuneet henkilöt kärsivät valitettavasti oireista erityisesti lämpimissä vuoteissa. Samalla loiset saastuttavat mieluiten lämpimiä kehon alueita, joilla on ohut iho, kuten esim:
- sormien tai varpaiden välissä
- käsivarsien ja ranteiden kupeissa.
- kainaloissa
- sukupuolielinten ja suun alueella
- navan, vyön ja nivusten alueella.
- nilkkojen alueella ja jalkaterien sisäreunoilla.
Aikuisilla syyhyä ei esiinny pään ja kaulan alueella. Sen sijaan imeväisillä ja pikkulapsilla myös nämä alueet voivat olla punkkien saastuttamia.
Mitkä ovat syyhyn eri muodot?
Syyhy luokitellaan eri muotoihin sen vakavuuden mukaan:
- "Normaali syyhy": Ulkonäkö osoittaa tyypilliset oireet.
- "Ylläpidetty syyhy": Vahvan immuunijärjestelmän tai äärimmäisen hygienian vallitessa syyhy ei näy niin selviä oireita. Tämän vuoksi sitä on vaikea diagnosoida.
- "Haukkumasyyhy": Syyhy crustosa esiintyy usein ihmisillä, joilla on heikko immuunijärjestelmä. Punkit saastuttavat näitä ihmisiä hyvin voimakkaasti. Tartunta-alueille muodostuu usein suomuja tai raskaita kuoria.
Miten syyhyn leviäminen tapahtuu?
Syyhypunkki tarttuu pitkäaikaisen ihokontaktin kautta. Lyhyt kosketus tai kädenpuristus ei yleensä riitä. Yleisimmät tartuntatavat ovat:
- pitkäaikainen halailu
- nukkuminen samassa sängyssä
- Halailu
- Sukupuoliyhteys
- Tartunnan saaneiden henkilöiden henkilökohtainen hygienia
- Leikkiminen
Johtuuko syyhy huonosta hygieniasta?
Syyhy on tartuntatauti. Tartunta on riippumaton henkilökohtaisesta hygieniasta. Tautiin sairastuvat kaikki kaikenikäiset ihmisryhmät, erityisesti lapset, iäkkäät ja immuunipuutteiset.
Voinko saada tartunnan lemmikiltäni?
Lemmikkieläimissä, kuten koirissa ja kissoissa, esiintyy muita syyhypunkkeja. Nämä voivat siirtyä ihmisiin. Ne selviävät siellä kuitenkin vain muutaman päivän ajan.
Mikä on syyhyn hoito?
Syyhy hoidetaan tappamalla punkit. Tähän tarkoitukseen käytetään voiteiden tai tablettien muodossa olevia punkkien torjunta-aineita. Oikealla vaikuttavalla aineella ja oikealla annostuksella tauti voidaan hoitaa hyvin.
Millä syyhyä hoidetaan?
Punkkien torjunta-aineita voidaan käyttää voiteina tai tabletteina. Vaikuttava aine on hyönteismyrkky, joka on hyväksytty käytettäväksi ihmisiin. Oikeaan annosteluun on kiinnitettävä erityistä huomiota. Itsenäinen hoito käsikauppalääkkeillä syyhyä vastaan voi johtaa ei-toivottuihin sivuvaikutuksiin. Tarjolla olevat lääkkeet perustuvat erilaisiin vaikuttaviin aineisiin:
- Crotamiton: Tätä reseptivapaiden lääkkeiden vaikuttavaa ainetta ei suositella, koska sen vaikutusta ei ole riittävästi todistettu.
- Bentsyylibentsoaatti: Tätä vaikuttavaa ainetta sisältävät lääkkeet ovat käsikauppalääkkeitä, ja ne toimivat hyvin syyhyä vastaan. Voiteet polttavat kuitenkin hyvin epämiellyttävästi levitettäessä, eikä kattavia tieteellisiä tutkimuksia ole vielä saatavilla.
- Permetriini: Tämä reseptilääke on tehokas syyhyä vastaan, ja sitä käytetään yleensä mieluummin.
- Ivermektiini: Tätä vaikuttavaa ainetta on reseptitableteissa syyhyä vastaan. Vaikuttavaa ainetta käytetään pääasiassa kuorikerrokkoon. Jos punkit ovat kestäviä permetriinille, voidaan antaa myös ivermektiiniä.
Miten lapsia hoidetaan syyhyyn?
Lasten hoito syyhyä vastaan tulisi aina tehdä lääkärin kanssa. Vauvoja voidaan hoitaa permetriinillä 3 kuukauden iästä alkaen. Bentsyylibentsoaattia voidaan käyttää myös toisesta ikävuodesta alkaen. Oikeasta annostuksesta on keskusteltava yksilöllisesti lääkärin kanssa.
Kuinka kauan kestää parantua syyhystä?
Parasiitit voidaan tappaa viikon kuluessa, eikä potilas ole enää tarttuva. Oireiden täydellinen häviäminen kestää kuitenkin vielä jopa kaksi viikkoa. Joillekin potilaille voi kehittyä arpeutumisen jälkeinen ekseema. Tämä on allerginen reaktio elimistössä oleville punkkien jäämille, ja se voi kestää jopa kuusi viikkoa.
Miten voin tukea paranemista?
Voimakkaan kutinan vuoksi syyhy voi johtaa avoimiin haavoihin. Pahimmissa tapauksissa tämä voi johtaa punajäkälään tai jopa verenmyrkytykseen. Korjaustoimenpiteet, kuten suun kautta otettavat antihistamiinit tai kortisonivoiteet, lievittävät kutinaa. Aikuisten tulisi leikata kyntensä. Vauvoille suositellaan tiiviitä käsineitä, jotta he eivät raapisi itseään.
Voiko syyhyä hoitaa kotikonsteilla?
Kotikonsteilla ei voi poistaa ärsyttäviä syyhypunkkeja. Niitä suositellaan lievittämään kutinaa ja nopeuttamaan tartunta-alueiden paranemista. Varsinkin syyhypunkin jälkeisessä ekseemassa kestää viikkoja, ennen kuin sairastuneet ovat vapaita oireista. Seuraavia kotikonsteja voidaan käyttää syyhyn tukemiseen:
- [Noitapähkinä](): Noitapähkinä vähentää kutinaa ja estää tulehdusta. Näin sairastuneet ihoalueet paranevat nopeammin. Noitapähkinää voidaan levittää sipaiseena tulehtuneelle alueelle tai käyttää lisäaineena kuumaan kylpyyn. Noidanhasselpähkinävoidetta levitetään tulehtuneelle alueelle.
- Kuuma vesi: Korkeat lämpötilat tappavat toukat ja nymfit. Valitettavasti punkit eivät kuole tästä. Vaikeissa tartuntatapauksissa, kuten kuorisyyhyssä, kylvyt voivat auttaa.
- Teepuuöljy: Teepuuöljyn sanotaan pystyvän tappamaan punkit. Vaikutusta ei kuitenkaan ole vielä tieteellisesti riittävästi todistettu. Tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksiensa ansiosta öljy tukee paranemista ja ehkäisee infektioita. Öljyä tulisi käyttää vain laimennettuna neutraalilla öljyllä, kuten manteli- tai kookosöljyllä.
- Sauna: Jos sinulla on oma sauna, korkeat lämpötilat voivat tappaa syyhypunkkeja. Tartuntariskin vuoksi sairastuneet henkilöt eivät saa käydä julkisissa saunoissa.
Pitääkö minun mennä lääkäriin syyhyn takia?
Jos syyhyä epäillään, on syytä kääntyä lääkärin puoleen, sillä syyhyä on vaikea hoitaa itse. Reseptillä on saatavana monia tehokkaita lääkkeitä syyhyä vastaan. Jos syyhyä ei hoideta, tauti kroonistuu. Ensimmäisten kuukausien aikana punkkien määrä lisääntyy voimakkaasti ja papulat ja punoitus leviävät koko kehoon. Loppuvaiheessa punkkien määrä vähenee jälleen huomattavasti. Jatkuvan tartunnan ja kutinan vuoksi koko kehoon ilmaantuu ekseemaa ja tulehdusta.
Miten syyhyinfektioita voidaan välttää?
Punkkien aiheuttamaa tartuntaa on vaikea välttää. Syynä on syyhyn pitkä itämisaika, joka on kahdesta viiteen viikkoa. Tänä aikana syyhy voi jo tarttua. Syyhypotilaiden on ilmoitettava ympäristöönsä ja vältettävä hoitojen aikana kontaktia muihin ihmisiin.
Mitä hygieniatoimenpiteitä minun pitäisi toteuttaa, jos minulla on syyhy?
Tauti voi levitä nopeasti etenkin perheiden sisällä. Siksi perheenjäseniä hoidetaan usein myös ennaltaehkäisevästi syyhyä vastaan. Syyhypunkit säilyvät pinnoilla ja tekstiileissä huoneenlämmössä jopa 48 tuntia. Viileämmässä makuuhuoneessa selviytymisaika jopa pitenee. Vaikka tartunnat ovat harvinaisia, tärkeät hygieniatoimenpiteet on otettava huomioon:
- Pyyhkeitä saa käyttää vain yksi henkilö.
- Vaihda vuodevaatteet päivittäin, jos mahdollista
- Pese vuodevaatteet ja pyyhkeet vähintään 60 °C:ssa.
- Pese vaatteet, joita ei saa pestä 60 °C:ssa, hygieniahuuhdontalaitteella.
- Säilytä pesemättömiä tekstiilejä suljetussa muovipussissa seitsemän päivän ajan tai älä käytä niitä tänä aikana.
- Matot, pehmustetut huonekalut, patjat ja lastenistuimet on imuroitava päivittäin, jos mahdollista.