Vaippoja käyttävillä vauvoilla ja pikkulapsilla on usein kipeä peppu tai näppylöitä. Kaksi kolmasosaa kaikista vaippaikäisistä lapsista kärsii vaippaihottumasta ainakin kerran tänä aikana. Vanhemmille herää silloin kysymys, mikä auttaa nopeasti vaippaihottumaan.
Mistä tunnistan vaippaihottuman?
Vaippaihottuman oireet ovat moninaiset. Kipeä peppu sattuu lapsiin ja näkyy heidän käytöksessään. Siksi he ovat usein itkuisia, eivät halua liikkua ja nukkuvat huonosti. Kipeä peppu ilmenee usein pikkulapsilla, kun heitä vaihdetaan:
- Laaja punoitus
- Turvonnut ja kipeä alue alapäässä
- Punoitusta ja avoimia alueita peräaukon tai sukupuolielinten alueella.
- märkärakkulat ja näppylät, jotka voivat vuotaa.
- Kipu ja kutina
- Kirvely virtsaamisen ja suolen tyhjennyksen aikana
- Rengasmaiset, valkoiset ja hilseilevät iholäiskät.
- Selvä ammoniakin haju
Kaikki oireet eivät aina esiinny samanaikaisesti. Hilseilyä ja vuotavia alueita esiintyy yleensä vasta taudin edetessä. Vaippaihottuman tapauksessa tämä viittaa sieneen, niin sanottuun vaippasieneen.
Mitkä ovat lautasliina-dermatiitin syyt?
Vaippaihottuman puhkeamiseen on monia syitä. Monet vanhemmat epäilevät sen taustalla olevan vaippojen sietämättömyyttä tai vaippaekseemaa. Näin on kuitenkin vain harvoissa tapauksissa.
Mikä aiheuttaa lautasliina-ihottumaa?
Vaippaihottuma on erittäin epämiellyttävä vauvoille, joten on hyödyllistä löytää syy ja lopettaa se. Nämä oireet voivat johtua monista eri syistä. Tärkein syy on pääasiassa liian harvoin tapahtuva vaipanvaihto. Virtsasta syntyy haitallista ammoniakkia, joka pehmentää ihoa. Kitka, sienet tai bakteerit aiheuttavat herkän ihon kipeytymistä. Seuraavat ongelmat suosivat vaippaihottuman kehittymistä:
- Ripuli
- Pepun riittämätön puhdistus tai kuivaus.
- Liika puhdistus aggressiivisilla pesuaineilla
- Kosteiden pyyhkeiden käyttö
- Happamat tai mausteiset ruoat
- Flunssa tai hampaiden syönti
Mikä on lautasliina-dermatiitin hoito?
Vauvojen tai pienten lasten kipeä alapää on hoidettava välittömästi, ennen kuin tila leviää laajemmalle. Vaippaihottumaan liittyy vauvoilla kutinaa ja kipua, josta lasten on saatava nopeasti helpotusta. Tärkeimmät toimenpiteet keskittyvät siihen, että ihon annetaan kuivua hyvin. Tämä tapahtuu seuraavasti:
- Vaihdetaan vaipat nopeasti ulostamisen jälkeen.
- Taputtele huolellisesti pohjan alue ja ihopoimut kuiviksi
- Älä käytä märkiä pyyhkeitä tai öljyä
- Anna ilman ja valon päästä iholle alapään alueella.
- Käytä hengittäviä vaippoja
- Käytä vaipassa silkkivuorta.
Mitä tuotteita voidaan käyttää vaippaihottuman hoitoon?
Dekspantenoliin perustuva voide voi edistää haavan paranemista vaippaihottuman hoidossa. Vaikuttava aine edistää uusien ihosolujen muodostumista. Todistettu keino vaippaihottuman hoitoon on sinkkivoide. Tämä tuote suojaa ihoa kosteudelta ja nopeuttaa paranemista. Moniin kipeisiin kohtiin suositellaan kortisonivoiteen käyttöä. Tätä ei kuitenkaan pidä käyttää vauvoille ja pikkulapsille ilman lääkärin neuvoja.
Mitkä kotikonstit auttavat vaippaihottumaan?
Vaippaihottuman kohdalla kotikonstit voivat lievittää epämukavuutta ja tukea paranemista. Klassiset tuotteet, joita käytetään vammojen hoitoon, ovat osoittautuneet tehokkaiksi. Sopivia kotikonsteja vaippaihottuman paranemiseen ovat:
- Parantava villa imee kosteutta ja hoitaa ärtynyttä ja rasittunutta ihoa lanoliinin ansiosta.
- Mustan teen tanniinit rauhoittavat kutinaa ja vaikuttavat tulehdusta vastaan.
- [Noitapähkinävesi]() tehoaa tulehdukseen ja vähentää ihon ärsytystä ja punoitusta. On käytettävä tuotetta, jossa ei ole alkoholia, sillä muuten hydrolaatti voi polttaa levitettäessä.
- Kamomillatee estää tulehdusta ja edistää haavan paranemista.
Pitääkö minun viedä lapseni lääkäriin vaippaihottuman vuoksi?
Jos ihomuutoksia esiintyy laajemmalla alueella, silmiinpistävästi ja selittämättömästi, on otettava yhteyttä lastenlääkäriin. Tämä koskee myös vaikeita tai pitkäkestoisia tulehduksia. Jos epäillään sieni- tai bakteeritartuntaa, lääkärin on määrättävä tarvittavat lääkkeet.
Miten voin ehkäistä vaippaihottumaa?
Vauvan ihon oikeanlaisella hoidolla voidaan ehkäistä kipeät pohkeet. Kohdennettuja toimenpiteitä ovat mm:
- Vaipan säännöllinen vaihtaminen: Vauvoille on annettava uusi vaippa viimeistään kahden tunnin kuluttua. Pikkulasten kohdalla vaihtoväliä olisi pidennettävä kolmeen tai neljään tuntiin.
- Vaippojen vaihtaminen suolenvaihdon jälkeen: Lapset tarvitsevat uuden vaipan suolenvaihdon jälkeen. Tämä pätee myös, jos lapsi on juuri saanut uudet vaipat.
- Kuivaa iho: Kuivaa iho pesun jälkeen huolellisesti pyyhkeellä. Myös ihon poimuista on huolehdittava.
- Älä käytä märkäpyyhkeitä puhdistukseen: Märkäpyyhkeiden sijasta tulisi käyttää pesulappuja tai vanua. Vaipattujen lasten alapää puhdistetaan saippuan sijasta vain puhtaalla vedellä tai öljyllä.
- Varhainen hoito: Jos iho on hieman punainen, sen pahenemista on estettävä. Puhdistukseen voidaan käyttää tanniineja sisältäviä tuotteita, kuten mustaa teetä tai hamamelisuutetta. Sen jälkeen punoittavat alueet suojataan kosteudelta sinkkivoiteella.
- Ilma ja valo: Jos vauvat ja pikkulapset liikkuvat säännöllisesti peppu paljaana, myös ihon alemmat kerrokset kuivuvat. Parhaiten tämä onnistuu silloin, kun vauva on juuri käynyt suolenvaihdossa ja peppu on puhdistettu.
Kesällä vauvojen on helppo antaa potkia tai ryömiä ilman vaippaa vaihtoa varten. Moltonista tehty liina tai vanha pyyhe suojaa ryömintäpeittoa. Talvella lapsi voi vilustua nopeasti ilman vaippaa ja vaatteita. Sukkahousut, joiden alaosassa on reikä, lämmittävät pieniä jalkoja, mutta päästävät kuitenkin ilmaa alapäähän.