Vesirokko (varicella) on tyypillinen lastentauti, joka esiintyy yleensä kahden ja kymmenen vuoden iässä. Virustartunta voi vaikuttaa myös nuoriin ja aikuisiin. Tärkein merkki on ihottuma.
Mikä on vesirokon syy?
Vesirokko johtuu varicella zoster -viruksen aiheuttamasta infektiosta. Se kuuluu herpesvirusten ryhmään. Tautia esiintyy maailmanlaajuisesti.
Mikä on vesirokkotartunnan kulku?
Vesirokko tarttuu ihmisten välillä niin sanotun pisaratartunnan välityksellä. Virukset leviävät ilman välityksellä, kun ihmiset hengittävät tai yskivät toistensa päälle ja kun he ovat läheisessä fyysisessä kosketuksessa sairastuneiden ihmisten kanssa. Vesirokko on erittäin tarttuva.
Mikä on vesirokon itämisaika?
Vesirokon itämisaika tartunnasta taudin puhkeamiseen on keskimäärin kaksi viikkoa. Yksittäistapauksissa kesto vaihtelee kahdeksasta päivästä neljään viikkoon. Vesirokko on tarttuva jo yhdestä kahteen päivää ennen märkärakkuloiden puhkeamista.
Miksi vesirokkoinfektio johtaa usein vyöruusuun?
Kun tauti on laantunut, virukset lepäävät ihmisten elimistössä koko elämän ajan. Jos elimistön puolustuskyky heikkenee, virukset voivat aktivoitua uudelleen. Vuosien kuluttua vesirokkovirukset voivat sitten aiheuttaa vyöruusun. Tämä johtuu usein siitä, että immuunijärjestelmä heikkenee vaihdevuosien, stressin tai psyykkisen rasituksen vuoksi. Noin 20 prosenttia vesirokkotartunnan saaneista saa myös vyöruusun.
Mitkä ovat vesirokon oireet?
Vesirokko-oireet eroavat lasten ja aikuisten välillä lähinnä taudin vakavuudessa.
Mitkä ovat vesirokon oireet lapsilla?
Vesirokon alkuvaiheessa oireisiin kuuluu yleensä yleinen huonovointisuus. Muita oireita ovat:
- päänsärky ja raajojen kipeytyminen
- tympeä ja itkuinen olotila
- ruumiinlämmön nousu 38-39 °C:een
- Pienet punertavat papanat kasvoissa
- Poppeleista muodostuu kutiavia rakkuloita lyhyessä ajassa.
- Imusolmukkeiden turvotus
Kutiseva [ihottuma\]\(/ihottuma/) on erityisesti lasten ongelma. Muuten tauti paranee täysin ilman komplikaatioita nuorilla potilailla. Aikuisten vesirokon oireet ovat samanlaiset kuin lapsilla. Taudin kulku on kuitenkin yleensä pidempi ja vaikeampi.
- Jopa 40 °C:n kuume
- Rakkuloiden lisääntynyt määrä
- Rokon paranemisen viivästyminen jopa 4 viikkoa
- Lisääntynyt haittavaikutusten riski
Mitä haittavaikutuksia vesirokosta voi aiheutua?
Monipuolisten ja riskialttiiden sivuvaikutusten vuoksi vesirokkotartunnat ovat erityisen huomion kohteena. Lisäinfektioita ja eri hermoalueiden tulehduksia esiintyy erityisen usein.
- Bakteeri-infektio rakkuloiden tulehduksen vuoksi yleisin komplikaatio.
- Virusperäinen keuhkokuume yleisenä ja vakavana komplikaationa.
- Niskan kivulias jäykkyys (meningeaalinen oireyhtymä).
- Tasapainohäiriöinä ilmenevät liikkeiden koordinaatiohäiriöt.
- Harvinaisissa tapauksissa: Aivokalvontulehdus, aivotulehdus, selkäytimen ja maksan toimintahäiriöt.
- Raskauden aikana mahdollisesti sikiön epämuodostumia.
Miltä vesirokko näyttää?
Tyypillinen vesirokko kehittyy pienistä märkärakkuloista. Näistä kehittyvät linssin kokoiset rakkulat. Ne ovat selvästi erotettavissa hyttysenpistoista tai näppylöistä, sillä vesirokko on täynnä kirkasta nestettä. Toinen piirre on rakkuloiden ympärillä oleva punainen eteinen. Isorokko alkaa kasvoista ja leviää sieltä koko kehoon. Taudin edetessä neste muuttuu sameaksi. Rakkulat kuivuvat 3-5 päivän kuluttua, ja kaikki isorokon vaiheet voivat esiintyä samanaikaisesti.
Miten vesirokko diagnosoidaan?
Vesirokon diagnoosi on hyvin helppo ja selkeä nestettä sisältävien rakkuloiden perusteella. Myös laboratoriolöydökset voivat vahvistaa tämän. Laboratoriotutkimus on erityisen hyödyllinen tapauksissa, joissa tauti on oireeton ja rakkuloita on vähän.
Pitääkö minun mennä lääkäriin, jos minulla on vesirokko?
Lääkärissä käynti on erityisen tarpeellinen, jos diagnoosi on epävarma muutaman rakkulan vuoksi. Lääkärin hoitoon on hakeuduttava myös, jos [kutina\]\(/pruritus/) on voimakasta. Suuren vesirokkoon sairastumisen riskin vuoksi lääkärissä käynti on erittäin suositeltavaa raskaana oleville naisille ja alle 6 kuukauden ikäisille vauvoille. Tämä pätee myös, jos lapset tai aikuiset saavat vesirokon vuoksi jäykän niskan. Silloin kyseessä voi olla vakava komplikaatio.
Mitkä ovat vesirokon riskiryhmät?
Vesirokko on erittäin tarttuva. Siksi kaikki lähistöllä olevat ihmiset voivat saada vesirokkotartunnan. Riskiryhmiä ovat ennen kaikkea vastasyntyneet, heikentyneestä immuunipuolustuksesta kärsivät ja immunosuppressiivista hoitoa saavat henkilöt. Jos nämä ihmisryhmät saavat tartunnan, on aina otettava yhteys lääkäriin.
Mitä minun on huomioitava vesirokon yhteydessä raskauden aikana?
Vesirokkoinfektio raskaana olevilla naisilla kahden ensimmäisen kolmanneksen aikana voi johtaa sikiön epämuodostumaan. Siksi sairauden sattuessa on aina otettava yhteys lääkäriin. Jos raskaana oleva nainen sairastuu vesirokkoon juuri ennen synnytystä, myös vastasyntynyt vauva voi saada tartunnan. Tähän liittyy useita riskejä vauvan terveydelle.
Mitkä ovat vesirokon riskit vauvoilla?
Alle 6 kuukauden ikäisten vauvojen vesirokkoinfektio voi olla vakava. Imeväisellä ei ole suojaa tartuntaa vastaan. Sivuvaikutuksena esiintyy joissakin tapauksissa verisuonten tulehdusta, joka johtaa verisolujen vuotamiseen. Tämä komplikaatio voi olla vauvoilla kohtalokas.
Mikä on vesirokon hoito?
Vesirokon aiheuttavat herpesvirukset. Tätä virustyyppiä vastaan ei ole vielä löydetty kohdennettua hoitoa. Antibioottien käyttö ei ole aiheellista. Taudin oireita, kuten voimakasta [kutinaa](), voidaan kuitenkin lievittää monin tavoin.
Mikä auttaa kutinaa vastaan vesirokossa?
Vesirokossa kutina on hyvin voimakasta. Jos potilas raapii rakkuloita, näille alueille voi muodostua [arpia\]\(/arpi/). Samalla rakkuloista tuleva neste on erittäin tarttuvaa. Kutinaa tai arpia vastaan voidaan ryhtyä erilaisiin toimenpiteisiin:
- Sinkkiä, tanniineja, mentolia tai polidokanolia sisältävien geelien, voiteiden tai jauheiden käyttö on hyvä vaihtoehto. Tanniinit auttavat kutinaa vastaan ja yhdessä sinkin kanssa edistävät paranemista. Viilentävä mentoli tukee vaikutusta.
- Jos kutina on voimakasta, hoitava lääkäri voi määrätä myös antihistamiineja.
- Lyhyeksi leikatut ja sileäksi viilatut kynnet jättävät naarmuuntuessaan vain vähän jälkiä ja rakkulat pysyvät kiinni. Tämä estää arpeutumista.
Mitkä kotikonstit tukevat vesirokon hoitoa?
On olemassa useita kotikonsteja, jotka sisältävät runsaasti tanniineja. Näitä ovat vihreä ja musta tee, noitapähkinä ja kamomilla. Oikein valmistettuna nämä kotikonstit ovat erittäin hyviä vesirokon aiheuttamaa kutinaa vastaan. Niitä ostettaessa tai valmistettaessa on otettava huomioon muutama seikka.
- Mustaa tai vihreää teetä on haudutettava vähintään kymmenen minuuttia, jotta tanniinipitoisuus olisi korkea.
- Vain kuoriuutteesta saatavaa noitapähkinää tulisi käyttää. Tämä sisältää eniten tanniineja. Sen sijaan noitapähkinävedessä ei ole tanniineja, vaan eteerisiä öljyjä.
- Kamomillateellä teepussin puristaminen on hyödyllistä, jotta tee rikastuu kitkerillä aineilla.
Noitapähkinä ei ainoastaan vähennä kutinaa, vaan se on myös tulehdusta ehkäisevä, supistava ja antiviraalinen. Erityisen sopivia ovat noitapähkinäpakkaukset. Ne voidaan jäähdyttää jääkaapissa ennen hoitoa, mikä lisää kutinaa vastaan kohdistuvaa vaikutusta. Samanlaista menestystä kutinaa vastaan voidaan saavuttaa vihreällä tai mustalla teellä. Lisäksi suositellaan noitapähkinän, kamomillateen ja sinkkioksidin ravisteluliuoksen käyttöä. Tämä kuivattaa rakkuloita ja iho paranee nopeammin. Näin voidaan estää tulehdus.
Kuinka kauan vesirokko kestää?
Lapsilla vesirokko kestää jopa kaksi viikkoa. Tartuntariski loppuu, kun kaikki rakkulat ovat menneet paikoilleen. Tämä saavutetaan keskimäärin kuuden päivän kuluttua märkärakkuloiden puhkeamisesta. Aikuisten on varauduttava siihen, että tauti kestää pidempään.
Mitä rokotus tekee vesirokkoon?
Koska vesirokkoon liittyi monia vakavia riskejä, otettiin käyttöön rokotus. Nykyään Stiko suosittelee sitä 11 kuukauden ikäisille lapsille.
Mikä rokote annetaan vesirokkoa vastaan?
Vesirokkorokote koostuu taudin aiheuttavista varicella zoster -viruksista. Virukset ovat kuitenkin niin voimakkaasti heikennettyjä, ettei niiden kautta voi syntyä tartuntaa.
Voinko saada vesirokkotartunnan rokotuksesta huolimatta?
Jos rokotus tehdään kahdesti, se antaa 95 prosentin kattavan suojan. Tartunta rokotuksesta huolimatta on vastaavasti harvinainen. Jos henkilö on kuitenkin saanut tartunnan, vesirokon kulku on paljon helpompaa. Myös haittavaikutusten riski on huomattavasti pienempi, jopa aikuisilla.
Onko rokottaminen vesirokkoa vastaan mahdollista aikuisena?
Rokotuksen voi ottaa aikuisena. Sama rokote annetaan eri annoksella. Rokottaminen on suositeltavaa niille, jotka haluavat saada lapsia, jos vesirokkoa vastaan ei ole vielä immuniteettia.